ONU consideră "autentică" filmarea în care 12 soldați ruși sunt executați. Totuși, cere o investigație criminalistică

Data actualizării: Data publicării:
Soldat pe frontul din Ucraina
Soldat pe frontul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

În imagini se observă 12 soldați ruși care se predau ucrainenilor, însă filmarea se întrerupe imediat după ce un militar rus deschide focul. ''Este foarte probabil ca (imaginile) să fie autentice. Circumstanţele reale ale secvenţei complete a evenimentelor trebuie să fie investigate într-o manieră cât mai extinsă posibil'', a declarat, vineri, comisarul Volker Turk, responsabil ONU, relatează agenţia EFE.

Analize preliminare asupra imaginilor video au fost efectuate de specialişti ai Biroului ONU pentru Drepturile Omului. Concluzia acestora este că imaginile care arată o aparentă execuţie a unor soldaţi ruşi care s-au predat trupelor ucrainene nu sunt trucate.

Rusia a acuzat la vremea respectivă armata ucraineană de execuţia sumară a 12 soldaţi, după apariția unei înregistrări video care a circulat în social media ruse și în care se vede cum aceştia se predau în faţa trupelor ucrainene în satul Makiivka, Lugansk. Filmarea se întrerupe brusc când apare un alt militar rus și deschide focul asupra ucrainenilor. Filmarea continuă, apoi, cu câteva secunde după execuție în care se văd soldații ruși prăbușiți la pământ. „Uciderea deliberată şi metodică a peste zece soldaţi ruşi imobilizaţi de către soldaţi ucraineni degeneraţi, cu gloanţe trase direct în cap”, a scris la vremea respectivă Ministerul rus al Apărării.

Asupra acestor imagini, ONU consideră că trebuie efectuată o investigaţie criminalistică independentă şi detaliată pentru a se putea determina ce s-a întâmplat exact. ''Cer ambelor părţi să dea instrucţiuni clare forţelor proprii că nu trebuie să existe represalii şi nici răzbunări împotriva prizonierilor de război'', a semnalat Volker Turk.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri