ONU, previziune sumbră pentru 2019. Câte milioane de oameni ar putea fugi din Venezuela anul viitor

Data publicării:
protest_venezuela_captura

Numărul venezuelenilor care îşi părăsesc ţara din cauza crizei este aşteptat să ajungă la 5,4 milioane de persoane până la sfârşitul anului viitor, prognozează Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM) şi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), care au lansat vineri un apel pentru fonduri, transmite dpa, citată de Agerpres.



În prezent, 3,3 milioane de venezueleni sunt plecaţi din ţară, iar exodul a continuat cu o medie de 5.500 de persoane pe zi în acest an, au arătat cele două agenţii ale Naţiunilor Unite, la Geneva.

„Venezuelenii pe care i-am întâlnit în timpul vizitelor mele mi-au vorbit despre foamete, lipsa accesului la îngrijiri medicale, insecuritate, ameninţări, frică”, a declarat Eduardo Stein, emisarul ONU pentru criza migraţiei din Venezuela.

„Niciunul dintre ei nu vede altă opţiune decât să plece din ţară, uneori mergând pe jos zile întregi, în căutarea unei vieţi demne şi a unui viitor”, a adăugat el.

Cele două agenţii ONU şi alte organizaţii de asistenţă au prezentat un plan de răspuns regional la criză, pentru care au solicitat statelor donatoare un buget de 738 milioane de dolari.

Aproape jumătate din sumă are ca destinaţie ajutorul de urgenţă pentru venezueleni, iar 30% din fonduri vor fi dedicate integrării în ţările-gazdă, dat fiind că revenirea refugiaţilor ar putea avea loc peste mai mulţi ani.

Restul banilor sunt destinaţi asistenţei pentru comunităţile suprasolicitate care îi găzduiesc şi pentru protejarea migranţilor, care, pe parcursul călătoriei, sunt supuşi riscului de trafic de persoane şi exploatare sexuală.

Principalele destinaţi ale venezuelenilor refugiaţi din ţară sunt Columbia, Ecuador şi Peru.

Venezuela se confruntă cu o gravă criză economică, care a condus la penurii de alimente şi medicamente. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri