Papa l-a criticat subtil pe Viktor Orban în vizita de la Budapesta pentru „infantilismul belicos”

Data publicării:
Papa Francisc cu Viktor Orban
Papa Francisc a venit în vizită oficială în Ungaria. Foto: Profimedia Images

Papa Francisc, aflat într-o vizită de trei zile în Ungaria, s-a întâlnit cu prim-ministrul Viktor Orban. Suveranul pontif a vorbit, la Budapesta, despre „regăsirea spiritului european” și a criticat „infantilismul belicos” și pericolul naționalismului în ascensiune, într-o critică subtilă la adresa prim-ministrului ungar și politicilor pro-ruse și naționaliste ale acestuia.

„Marcăm zone şi diferenţe, naţionalismele încep din nou să facă zgomot”, a spus Papa Francisc, considerând că politica internaţională „uită de maturitatea dobândită după ororile războiului şi regresează către un fel de infantilism belicos”.

„În acest moment istoric, Europa este fundamentală (...) Este astfel esenţial să regăsim spiritul european”, a continuat suveranul pontif, în primul discurs susţinut la Budapesta în faţa autorităţilor şi membrilor corpului diplomatic, precum şi în faţa lui Viktor Orban.

Spre deosebire de vecinii săi, Ungaria a ales să nu rupă legăturile cu Rusia şi a refuzat să trimită arme Ucrainei. Papa a condamnat, din nou, agresiunea asupra Ucrainei „martirizate”, însă Sfântul Scaun încearcă să menţină cât poate de bine dialogul cu Rusia, deşi încercarea sa de mediere nu a avut succes până acum.

„Entuziasmul pentru construirea unei comunităţi paşnice şi stabile a țărilor pare să se fi dezintegrat în mintea oamenilor”, a mai spus liderul Bisericii Catolice. Citându-i pe părinţii fondatori ai Uniunii Europene, el a cerut „implementarea unei diplomaţii capabile să repare unitatea şi nu să provoace lacrimi”, precizând că statele trebuie să privească „dincolo de graniţele naţionale”.

Într-o stare bună de spirit, Papa Francisc, care suferă de o afecţiune a genunchiului, a folosit un baston pentru a se deplasa după coborârea din avion, fiind întâmpinat de demnitari ungari şi de copii în port naţional.

Întrebat de reporteri în legătură cu starea sa de sănătate, în timpul zborului de la Roma, papa a răspuns glumind că „buruienile încăpăţânate nu mor niciodată”. El s-a folosit de baston şi în avion pentru a se deplasa şi a-i saluta personal pe jurnaliştii care l-au însoţit, după ce, cu ocazia altor deplasări recente, jurnaliştii erau cei care treceau să-l salute pe Suveranul Pontif a cărui mobilitate a fost puternic afectată.

Cel de-al doilea papă care vizitează Ungaria după Papa Ioan Paul al II-lea, Francisc a sosit, vineri dimineaţă, la Budapesta pentru o vizită de 3 zile - cea de-a 41-a sa vizită în străinătate după alegerea sa în 2013.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri