Pelerinaj neobișnuit. De ce merg musulmanii la mormântul unei aristocrate scoțiene

Data publicării:
Lady Evelyn Cobbold portret din tinerete
Lady Evelyn Cobbold. Sursa: captură YouTube

În nord-vestul Scoției, într-o zi cu cer înnorat, 20 de oameni se pregătesc pentru o plimbare de 10 kilometri până la Gleann Fhiodhaig. Sunt musulmani care merg într-un pelerinaj mai puțin obișnuit, la mormântul unei aristocrate scoțiene, Lady Evelyn Cobbold, relatează BBC.

Care este explicația? Se crede că Lady Evelyn a fost prima femeie musulmană născută în Marea Britanie care a făcut pelerinajul la Mecca.

Pelerinajul la mormântul ei a fost organizat de The Convert Muslim Foundation, o organizație caritabilă din Marea Britanie care oferă sprijin pentru persoanele convertite la religia islamică.

De când am auzit despre Lady Evelyn, am fost interesată de povestea ei. Era o doamnă formidabilă, care nu s-a lăsat niciodată dată deoparte doar pentru că era femeie”, spune Batool Al-Toma, fondatoarea grupului, o irlandeză convertită la Islam.

Lady Evelyn a murit în ianuarie 1963, într-o iarnă foarte rece, și a fost îngropată pe un deal izolat pe moșia ei, Glencarron.

Născută la Edinburgh la sfârșitul anilor 1800, Lady Evelyn și-a petrecut copilăria în Scoția și Africa de Nord. În perioada trăită acolo, a fost expusă pentru prima dată la Islam, vizitând moscheile împreună cu prietenii ei algerieni.

„Fără să știu, eram puțin musulmană în suflet”, a scris ea mai târziu.

Nu se știe exact când s-a convertit la Islam, dar povestea că o întâlnire întâmplătoare cu Papa, în timpul unei vizite la Roma, a făcut-o să înțeleagă care îi e credința.

„Când Sfinția Sa mi s-a adresat brusc, întrebând dacă sunt catolică, am fost surprinsă pentru o clipă, apoi i-am răspuns că sunt musulmană. Nu știu de ce am spus asta, deoarece nu mă gândisem la Islam de mulți ani”, povestea ea.

Lady Evelyn a luat numele arab de Zainab și a făcut pelerinajul la Mecca la vârsta de 65 de ani.

Printre pelerinii care au mers la mormântul ei este și Yvonne Ridley, care s-a convertit la Islam după ce a fost corespondent în Afganistan și a fost capturată de talibani în 2001.

„Acea experiență m-a trimis pe un drum care a început ca un exercițiu academic, dar m-a purtat într-o călătorie spirituală”, spune ea.

Ridley a aflat despre Lady Evelyn de la Al-Toma, în timp ce se aflau în Turcia.

„Am început să citesc mai multe despre această scoțiană remarcabilă, așa că eu și Batool am decis că vom face un pelerinaj la mormântul ei”, spune ea.

Al-Toma crede că Lady Evelyn a fost un model pentru felul în care oamenii convertiți la Islam își pot păstra propria identitate și cultură.

„Ea este foarte importantă pentru oamenii convertiți de aici. Sunt bucuroasă că i-am citit cartea și că am făcut această plimbare, pentru că îi admir curajul și spiritul de aventură. A fost un adevărat pionier”, a spus ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri