Pentagonul crede că avionul de luptă rusesc care a doborât drona americană a fost „avariat” în urma coliziunii

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder
Secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder. Foto: Profimedia

Secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, a declarat marți seara, în cadrul unei conferințe privind incidentul din Marea Neagră, că avionul rusesc care a lovit elicea dronei MQ-9 Reaper ar fi fost „avariat” în urma coliziunii, relatează CNN

Interceptările cu drone sunt operațiuni normale, dar „acest tip de comportament este neobișnuit, nefericit și nesigur”, a precizat Ryder, care descrie acțiunile piloților ruși drept „nesigure și neprofesioniste”, adăugând că „acțiunile lor vorbesc de la sine”.

Ryder susține că avionul Su-27 rusesc care a tăiat elicea dronei americane ar fi fost probabil avariat în urma coliziunii. El precizează că operatorii dronei au fost forțați să o prăbușească, deoarece deteriorarea elicei sale a făcut-o incontrolabilă.

Întrebat dacă drona zbura în apropierea Ucrainei, el susține că era „foarte departe de orice teritoriu din Ucraina”. În același timp, secretarul de presă al Pentagonului a refuzat să comenteze operațiunile de recuperare a dronei, însă a subliniat că Rusia nu a intrat în posesia acesteia. 

Drona MQ-9 Reaper are capacitatea de a fi înarmată, dar desfășura o misiune de informații și recunoaștere în apele internaționale, iar Pentagonul nu va comenta dacă erau arme la bord, adaugă Ryder. El spune că două avioane Su-27 au zburat cu drona timp de aproximativ 40 de minute, dar nu au existat comunicații radio între SUA și Rusia prin dronă înainte de coliziune.

Comandamentul European al SUA a indicat într-un comunicat că două avioane ruseşti de tipul Su-27 au efectuat o interceptare nesigură şi neprofesionistă a unui avion fără pilot MQ-9 Reaper al Forţelor aeriene ale SUA care opera în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre, conform textului, scrie Agerpres.  În jurul orei 07:03, unul dintre avioanele ruseşti Su-27 a lovit elicea unui MQ-9, determinând forţele americane să fie nevoite să doboare MQ-9 în apele internaţionale. De mai multe ori înainte de coliziune, Su-27 a aruncat combustibil şi a zburat în faţa MQ-9 într-un mod nesăbuit, necorespunzător din punct de vedere ecologic şi neprofesionist.

Acest incident demonstrează lipsă de competenţă pe lângă lipsa de siguranţă şi de profesionalism, se menţionează în comunicatul citat. „Drona noastră MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de un avion rusesc, ceea ce a dus la prăbuşirea şi pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forţelor Aeriene ale SUA din Europa şi din Africa.

„De fapt, această acţiune nesigură şi neprofesionistă a ruşilor aproape că a provocat prăbuşirea ambelor aeronave”, a afirmat el. „Avioanele SUA şi aliate vor continua să opereze în spaţiul aerian internaţional şi le cerem ruşilor să se comporte cu profesionalism şi în siguranţă”, a adăugat Hecker.

Acest incident urmează un tipar de acţiuni periculoase al piloţilor ruşi în timp ce interacţionează cu aeronave americane sau aliate deasupra spaţiului aerian internaţional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acţiuni agresive ale echipajelor aeriene ruse sunt periculoase şi ar putea duce la erori de calcul şi la o escaladare neintenţionată, se menţionează în text.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri