„Pericol mortal”. Coreea de Nord ar putea deveni un Cernobîl al Asiei, se arată într-un raport

Data actualizării: Data publicării:
north-korea-nuclear-plant

Tăierile de investiții în standardele de siguranță, întreținerea necorespunzătoare și nepăsarea față de protocoalele operaționale ar putea face din centrala nucleară nord-coreeană din Yongbyon un Cernobîl al Asiei, atrage atenția într-un studiu un expert rus în chimie, Oleg Shcheka.

Instalațiile Centrului de Cercetare Nucleară din Yongbyon sunt atât de uzate, încât pericolul unui dezastru nuclear este mai mult decât semnificativ. Un incendiu la unul dintre reactoare va pune într-un „pericol mortal” nu mai puțin de 100 de milioane de persoane de-a lungul nord-estului Asiei, scrie Shcheka în raport. 

Unul dintre reactoarele din Yongbyon datează din perioada sovietică, construit în 1965 cu expertiză și infuzie financiară din partea URSS.

Presiunea politică pusă pe centrala nucleară pentru a „genera tot mai multă energie electrică duce, inevitabil, la un risc crescut de producere a unui tragedii pe fondul unei erori umane”, scrie expertul în studiul său publicat pe platforma 38 North a Universității Johns Hopkins.

Principala îngrijorare subliniată în raport este aceea că Phenianul încearcă să își multiplice centralele nucleare construind reactoare ieftine, de proastă calitate și fără a respecta standardele minime de siguranță.

„Specialiștii sovietici care au asistat în anii 1960 la construirea falicităților nucleare au observat constant disponibilitatea nord-coreenilor de a ignora standardele de siguranță în numele vitezei de construcție”, susține Oleg Shcheka.

„În funcție de condițiile meteorologice, cum ar fi forța și direcția vântului”, în cazul unui accident nuclear, „circa 100 de milioane de oameni din Coreea Nord, Coreea de Sud, provinciile din estul Chinei, în Orientul Îndepărtat al Rusiei și pe coasta de vest a Japoniei ar putea fi expuși unui pericol mortal”.

Trebuie să se caute încheierea unui tratat de pace pentru a pune capăt oficial războiului din Coreea, a declarat joi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în apropierea summitului pe care îl va avea cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, informează AFP, citată de Agerpres.

„Armistiţiul care durează deja de 65 de ani trebuie să înceteze", a declarat preşedintele sud-coreean în faţa presei, adăugând că „trebuie căutată semnarea unui tratat de pace după ce a fost proclamat sfârşitul războiului".

Războiul (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu, nu cu un tratat, astfel că cele două părţi sunt în continuare din punct de vedere tehnic în conflict. Zona demilitarizată, care divizează peninsula şi unde la 27 aprilie va avea loc summitul intercoreean, este împânzită de mine şi de fortificaţii.

Însă, potrivit lui Moon, încheierea unui tratat de pace va fi subordonată abandonării de către Coreea de Nord a programelor sale nuclear şi balistic. „Dacă summitul intercoreean şi summitul între Coreea de Nord şi SUA vor duce la denuclearizare, cred că nu va fi prea greu să încheiem acorduri practice în sens larg asupra unui regim de pace, normalizării relaţiilor dintre Nord şi SUA sau un ajutor internaţional pentru a ajuta economia nord-coreeană", a declarat el.

La rândul său, preşedintele american Donald Trump a atenţionat recent cu privire la întâlnirea prevăzută cu Kim Jong Un că aceasta va fi anulată dacă se va anunţa infructuoasă. „Dacă voi considera că această întrevedere nu va fi fructuoasă, nu ne vom deplasa acolo. Dacă întrevederea, atunci când voi fi acolo, nu va fi fructuoasă, o voi părăsi cu respect", a afirmat preşedintele american.

Este esenţial să se ştie dacă Phenianul este gata să renunţe la programele sale nucleare. Responsabili sud-coreeni şi chinezi au afirmat că liderul nord-coreean s-a declarat deschis denuclearizării peninsulei. Aceasta înseamnă în realitate retragerea trupelor americane şi închiderea umbrelei nucleare americane deasupra aliatului sud-coreean.

La rândul său, Washingtonul declară că doreşte denuclearizarea totală, veritabilă şi ireversibilă a Coreei de Nord.

După toate probabilităţile, redactarea unui tratat de pace ar fi extrem de complicată. În timp ce comandamentul ONU condus de SUA, China şi Coreea de Nord sunt semnatare ale acestui armistiţiu, nu este şi cazul Coreei de Sud.

Phenianul şi Seulul îşi revendică ambele suveranitatea asupra întregii peninsule. Un tratat ar putea însemna că cele două Corei se recunosc reciproc. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce salariu are Diana Șoșoacă, de fapt. Eurodeputata o va duce bine la pensie
Digi FM
Cătălin Bordea, primele declarații despre tânăra cu care a fost surprins la un an de la divorțul de Livia: „E...
Pro FM
Adele nu are de gând să lanseze piese noi în perioada următoare: „Vreau să iau o pauză!”
Film Now
Jennifer Lopez și fiica cea mare a lui Ben Affleck, din ce în ce mai apropiate. Violet își arată susținerea...
Adevarul
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja...
Newsweek
Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Ce condiții trebuie să îndeplinească
Digi FM
Dan Alexa, declarații despre incidentul cu Anamaria Prodan, care l-a lovit în urmă cu patru ani: „Mă felicit...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Nicole Kidman, despre reacția fiicei ei când a văzut o scenă din „Eyes Wide Shut”, thrillerul erotic în care...
UTV
Catalin Bordea, primele declaratii dupa ce a fost surprins alaturi de noua iubita: “Stie prin ce am trecut…...