Planul lui Putin: Vrea să-l reinstaleze pe Viktor Ianukovici în funcţia de preşedinte al Ucrainei (presă)

Data publicării:
Viktor Ianukovici cu ochelari
Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere în 2014, în timpul protestelor Euromaidan. Foto: Profimedia

Kremlinul ar pregăti o operaţiune specială pentru a-l înlocui pe actualul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski cu fostul președinte Viktor Ianukovici, potrivit publicaţiei Ukrainska Pravda, care citează serviciile de informaţii ucrainene. Ianukovici a fost înlăturat de la putere de valul de proteste „EuroMaidan”, din 2014.

Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în 2014, a fost adus la Minsk, unde ar urma să fie proclamat drept „preşedinte al Ucrainei”, conform unuia dintre scenariile dezvăluite publicaţiei Ukrainska Pravda de o sursă din serviciile secrete ucrainene, scrie Agerpres.

Aceste informaţii relevă posibilitatea ca Kremlinul să pregătească o operaţiune de dezinformare sau acţiuni pentru aducerea lui Ianukovici în Ucraina sau publicarea în viitorul apropiat a unui apel în numele său către poporul ucrainean.

Din 2014, Ianukovici se ascunde în regiunea rusă Rostov pe Don, situată la frontiera cu Ucraina. În toţi aceşti an, fostul preşedinte a ieşit foarte rar în public, notează portalul RBC.ua.

În trecut, el a susţinut câteva conferinţe de presă, dar în ultimele şase luni nu s-a mai auzit nimic de el.

În ianuarie 2019, tribunalul districtual Obolon din Kiev l-a condamnat pe Ianukovici, în contumacie, la 13 ani de închisoare. El a fost găsit vinovat de înaltă trădare, în special pentru apelul adresat preşedintele rus Vladimir Putin în 2014 de a trimite trupe ruse în Ucraina. Anul trecut, verdictul a fost menţinut de Curtea Supremă a Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi furios faţă de modul în care decurge invazia rusă în Ucraina sau, cum o numeşte el, „operaţiune specială”, care miercuri a intrat în a şaptea zi, armata rusă suferind pierderi grele şi demonstrând că, în ciuda sumelor imense pompate în modernizare, a rămas prost echipată şi tributară tacticilor moştenite din cel de-al Doilea Război Mondial, conform declaraţiilor făcute de jurnalistul rus Andrei Babcenko, care trăieşte de mai mulţi ani în Ucraina.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri