Poliția din Irlanda de Nord a fost ținta unui atac terorist cu bombă. Gruparea teroristă noua IRA ar fi responsabilă

Data publicării:
Incendiu provocat de protestatari nord-irlandezi
Tensiuni și proteste violente în Irlanda de Nord în contextul Brexitului și nerespectării restricțiilor anti-Covid de către membri ai partidului Sinn Fein. Foto: Profimedia Images

Poliția din regiunea britanică Irlanda de Nord anunță că a fost ținta unei tentative de atac terorist cu bombă - un dispozitiv exploziv a fost găsit, luni, sub mașina unei polițiste. Acesta era viabil și ar fi fost instalat de gruparea teroristă Noua IRA.

Mark McEwan, comandant adjunct al poliţiei nord-irlandeze, a explicat presei la Belfast că poliţista a descoperit luni un obiect suspect lângă maşina sa, în apropiere de locuinţa ei din Dungiven. Potrivit poliţiei, era vorba de un „dispozitiv viabil cu explozibili ataşaţi de un recipient” care conţinea un lichid inflamabil. Dispozitivul „era proiectat să provoace o deflagraţie care ar fi cuprins maşina victimei, pe toţi cei aflaţi în preajmă”, a menţionat McEwan.

Acesta a adăugat că bomba era amplasată în spatele maşinii, în dreptul scaunului de copil, ceea ce „demonstrează o desconsiderare totală faţă de viaţa unei mame şi a copilului ei”. Victima a fost aleasă de atacatori pentru că este membră a poliţiei şi ofiţer de poliţie part-time, a mai spus McEwan. Fetiţa de 3 ani a poliţistei era în casă în momentul descoperirii bombei.

Premierul nord-irlandez Arlene Foster a asigurat în reacţie la incident că Irlanda de Nord „nu va fi trasă înapoi de bombe şi gloanţe”.

„Am vorbit cu ofiţerul de poliţie vizat de terorişti noaptea trecută în comitatul Londonderry. Am vrut să o asigur de sprijinul nostru şi că îi condamnăm ferm pe cei care au încercat să-i facă rău ei şi familiei sale”, a transmis Foster pe Twitter.

Adjuncta sa, Michelle O'Neill, a denunţat o „tentativă de asasinat” împotriva unui ofiţer de poliţie şi a asigurat tot pe Twitter că „cei implicaţi în acest atac nu vor reuşi să-şi impună agenda învechită şi toxică”. „Toţi politicienii trebuie să se unească împotriva acestor acţiuni nesăbuite”, a subliniat ea.

Descoperirea dispozitivului exploziv vine după mai multe săptămâni de tulburări în Irlanda de Nord legate atât de Brexit, cât şi de „exonerarea” unor politicieni după ce au încălcat regulile anticoronavirus la o înmormântare, notează dpa, citat de Agerpres.

Violențe din ce în ce mai dese în Irlanda de Nord

De mai multe zile, provincia britanică este zguduită de violenţe fără precedent în ultimii ani, în special în zone loialiste cu o majoritate protestantă, unde consecinţele părăsirii Uniunii Europene au alimentat un sentiment de trădare şi amărăciune. Zeci de poliţişti au fost răniţi.

Tensiunile au crescut în ultimele luni în rândul comunităţii loialiste, care doreşte rămânerea provinciei în interiorul Regatului Unit, din cauza acordurilor comerciale post-Brexit despre care se susţine că au creat bariere între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii.

Furia a crescut şi mai mult săptămâna trecută în urma unei decizii controversate de a nu trimite în judecată 24 de politicieni Sinn Fein, partidul republican irlandez, după ce aceştia au participat la o înmormântare la scară largă în timpul restricţiilor anti-pandemice.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri