Politician ucrainean, arestat că lua mită de la soldații ucraineni ca să nu fie trimiși pe front. Câți bani cerea

Data publicării:
agenti sbu cu corupti arestati
Agenții SBU l-au prins în flagrant pe politicianul care lua mită de la soldați. Foto: SBU

Un deputat regional ucrainean din regiunea Ternopil, în vestul ţării, a fost reţinut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) sub acuzaţia că a luat mită de până la 6.000 de dolari ca să-și folosească influenţa pentru ca unii militari să nu fie trimişi pe front.

Politicianul a fost prins în flagrant când primea 6.000 de dolari în numerar pentru a face în aşa fel încât militarul care a dat mită, care a fost şi el arestat, să nu fie trimis în zona de luptă într-una dintre rotaţiile de trupe desfăşurate pe front, potrivit unui comunicat al serviciului secret ucrainean SBU, citat de EFE și Agerpres.

Deputatul şi un „cunoscut om de afaceri” din zonă, care acţiona ca intermediar, au fost reţinuţi de SBU. Cei implicaţi în dosar riscă pedepse de până la opt ani de închisoare. Potrivit serviciului secret, deputatul a oferit ajutor altor bărbaţi mobilizaţi pentru a nu fi trimişi pe front.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis brusc, la 11 august, toţi responsabilii regionali cu recrutarea militară, după ce o anchetă a dezvăluit corupţia generalizată existentă în aceste structuri.

Zelenski a propus ca în aceste posturi să fie numiţi militari care au fost răniţi pe front. Potrivit preşedintelui ucrainean, experienţa lor personală în război îi face mai puţin predispuşi să accepte mită pentru a scuti alţi cetăţeni de serviciul militar pe front.

Ca răspuns la invazia rusă, Ucraina a decretat legea marţială, care permite mobilizarea tuturor bărbaţilor de vârstă militară, cu excepţia celor care pot dovedi că au probleme medicale, că sunt părinţii a cel puţin trei copii sau lucrează în industrii strategice vitale pentru ţară în vremuri de război.

arest SBU 2
Banii confiscați de la politicianul corupt. Foto: SBU

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri