Pompele de sân, noua „armă secretă" a lui Putin în războiul din Ucraina

Data publicării:
Breast pump with empty baby bottle on table
Foto: Profimedia Images

O creștere bruscă și surprinzătoare a exporturilor europene de mașini de spălat, frigidere și chiar pompe electrice de sân către vecinii Rusiei mărește temerile printre oficiali occidentali că explozia de comerț ar putea ajuta mașinăria de război a lui Vladimir Putin în Ucraina, transmite Bloomberg.

Armenia a importat mai multe mașini de spălat din Uniunea Europeană în timpul primelor opt luni ale anului decât în ultimii doi ani de zile combinați, potrivit datelor adunate de Bloomberg din baza de date a agenției de statistică a UE – Eurostat. Kazahstan a importat frigidere în valoare de 21,4 milioane de dolari în august, mai mult decât triplul sumei din aceeași perioadă a anului trecut.

Datele guvernului kazah arată o creștere a numărului de frigidere, mașini de spălat și pompelor de sân electrice livrate în Rusia.

O parte din comerțul făcut prin statele eurasiatice către Rusia ar putea fi afaceri oportuniste care înlocuiesc lipsurile din importurile provenite din alte părți, sau pentru companii rusești care dezmembrează electrocasnicele și folosesc componentele și semiconductorii din fabricile civile.

Însă oficiali europeni familiarizați cu aceste cifre spun că sunt îngrijorați că cel puțin o parte dintre bunuri și componentele lor ar putea ajunge să fie folosite în armată și urmăresc îndeaproape creșterea exporturilor către țările de la periferia Rusiei.

Oficiali din Europa au spus deja public că au văzut componente de la frigidere și mașini de spălat ce apar în echipamentul militar rusesc precum tancuri, de la începutul invaziei în Ucraina. Oameni familiarizați cu analizele au spus că este posibil ca componentele și microcipurile din alte bunuri casnice să fie de asemenea folosite în scop militar, chiar dacă în mare parte la echipament de un nivel relativ inferior.

Datele comerciale arată spre exemplu că exporturile de pompe de sân electrice din UE către Armenia aproape s-au triplat în prima jumătate a anului față de 2021, în ciuda unei scăderi de 4,3% a ratei natalității armene. De asemenea, cererea Kazahstanului pentru pompe de sân provenite din UE a crescut cu 633% în prima jumătate a anului 2022, chiar dacă rata natalității a scăzut cu 8,4% în aceeași perioadă.

Războiul lui Putin a dus la sancționarea Rusiei în aproape fiecare sector al economiei, privând aceasta de importuri precum cipuri și alte componente pe care s-a bazat pentru echipament militar de bază precum radiouri și arme până la mai complicatele arme, inclusiv sisteme de rachete, avioane de luptă și submarine.

Autoritățile din Moscova au încetat publicarea datelor comerciale după invazia Ucrainei. Chiar și așa, cererea Rusiei pentru pompe de sân electrice din Kazahstan a fost mai mult decât dublă în timpul primelor opt luni ale anului față de 2021, potrivit datelor guvernului kazah. Țara a comercializat și mașini de spălat de 7,5 milioane de dolari către Rusia în 2022, față de aproape zero în ultimii doi ani. Exporturile sale de frigidere către Rusia au crescut vertiginos de zece ori față de 2021.

„Chiar și sistemele rusești de arme sofisticate sunt deseori construite cu componente microelectronice găsite într-o serie de bunuri comerciale”, a spus James Byrne, director de Open Source Intelligence și Cercetare Analitică la Institutul Royal United Services, un think tank britanic. „Este foarte posibil ca complexul industrial militar al Rusiei să importe bunuri de pe rafturile din comerț pentru a lua componente”.

Analiza destinației finale și uzul final pentru bunurile casnice este complicată. Armenia, Kazahstan și Rusia sunt toate în Uniunea Economică Eurasiatică, ceea ce înseamnă că nu sunt controale vamale între ele. Companiile europene nu ar vrea să livreze direct Rusiei, chiar dacă produsele lor nu sunt sancționate, având în vedere imaginea afacerilor cu această țară în acest moment. Aceste companii s-ar putea să nu fie conștiente de faptul că bunurile produse de ele sunt trimise în Rusia.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri