Povestea condamnatului la moarte care a evitat de 9 ori execuția. Acum nici procurorii nu mai cred că e vinovat

Data actualizării: Data publicării:
prim plan richard glossip
Glossip a stat 26 de ani după gratii, a fost programat de 9 ori pentru execuție, iar în 3 din aceste cazuri chiar și-a primit ultima masă. Foto: Profimedia

Curtea Supremă din SUA a suspendat vineri execuția lui Richard Glossip, un condamnat la moarte din Oklahoma, după ce procurorul general al statului a anunțat că nu mai poate susține această sentință, relatează CNN.

Execuția era programată pentru 18 mai, dar va rămâne suspendată până când instanța va decide ce se va întâmpla cu cazul lui Glossip.

Decizia vine după ce Glossip a stat 26 de ani după gratii, a fost programat de 9 ori pentru execuție, iar în 3 din aceste cazuri chiar și-a primit ultima masă. În tot acest timp au avut loc două anchete independente care au ridicat îndoieli serioase cu privire la condamnarea sa.

Bărbatul, care a fost condamnat în 1998 pentru că ar fi comandat asasinarea șefului său, spune în continuare că e nevinovat.

Barry Van Treese a fost omorât în bătaie cu o bâtă de baseball în 1997 într-o cameră a motelului pe care îl deținea, de către un tânăr de 19 ani pe nume Justin Sneed.

Sneed a recunoscut că l-a ucis pe Van Treese. Dar procurorii au spus că totul a fost un complot orchestrat de Glossip.

Sneed a obținut un acord de vinovăție și a evitat pedeapsa cu moartea, depunând mărturie împotriva lui Glossip, pe atunci un tânăr de 35 de ani al cărui cazier includea o singură amendă de circulație, conform avocaților săi.

Acum, o revizuire a cazului lansată de procurorul general din Oklahoma a constatat că procurorii nu i-au prezentat lui Glossip dovezi pe care erau obligați să le prezinte și că dovezile arătau că Sneed, martorul cheie al procurorilor, a depus mărturie mincinoasă.

Deși procurorul general din Oklahoma a anunțat că nu mai poate susține condamnarea lui Glossip, Curtea de Apel a statului a respins cererea bărbatului de a opri execuția.

În apelul la Curtea Supremă a SUA, avocații lui Glossip au susținut că, pe lângă prejudiciul evident ireparabil pe care l-ar suferi bărbatul dacă execuția va merge mai departe, statul Oklahoma „va suferi și un prejudiciu din cauza Departamentului său penitenciar care ar executa o persoană despre care procurorii au decis că nu ar fi trebuit condamnat deloc pentru crimă”.

Glossip, acum în vârstă de 60 de ani, are speranța că va fi cruțat, astfel încât el și soția sa, Lea, să-și poată clădi o viață împreună, în afara zidurilor Penitenciarului de Stat Oklahoma. Cei doi s-au căsătorit anul trecut, iar viața lor împreună s-a limitat până acum la vizite și telefoane.

El speră că va fi eliberat din închisoare și va face tot ce nu a putut să facă până acum.

„Nu am fost niciodată într-un avion. Nu am văzut niciodată oceanul”, spune bărbatul.

„Sunt doar lucruri puțin prostești, pe care alți oameni nu le-ar băga în seamă, pentru că le consideră la îndemână. Mesajul meu pentru toată lumea este să nu amâne niciodată ceea ce doresc să facă, pentru că ziua de mâine nu e garantată”, spune el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri