Premieră în Germania. Curtea Constituțională ar putea bloca finanțarea publică a partidului de extremă dreapta AfD

Data actualizării: Data publicării:
curtea constitutionala germania
Decizie istorică în Germania: Statul federal poate întrerupe finanțarea publică a partidului radical de dreapta Die Heimat. Foto: Profimedia Images

Germania poate întrerupe finanțarea publică a partidului radical de dreapta Die Heimat, a declarat marți Curtea Constituțională, într-o decizie istorică care a stârnit o dezbatere privind posibilitatea de a lua o măsură similară împotriva partidului naționalist AfD, conform Reuters.

Curtea din Karlsruhe și-a justificat decizia de a opri finanțarea de stat și scutirea de impozite timp de șase ani prin faptul că Partidul Național Democrat (NPD) și succesorul său, Die Heimat, au urmărit să submineze sau să elimine sistemul democratic al țării.

Este prima hotărâre de acest fel.

Camera inferioară a Bundestagului, camera superioară a Bundesratului și guvernul au solicitat în 2019 instanței să priveze partidul de finanțare, după o modificare a Legii fundamentale a Germaniei prin care împiedică partidele radicale să primească fonduri de stat la care au dreptul alte partide.

„(Die Heimat) urmărește să înlocuiască sistemul constituțional existent cu un stat autoritar bazat pe o «comunitate populară» etnică”, a declarat instanța, adăugând că politicile partidului nu respectă demnitatea umană a minorităților și a migranților.

În 2017, instanța a declarat că NPD seamănă cu partidul nazist al lui Adolf Hitler, dar a decis să nu îl interzică, deoarece era prea slab pentru a amenința democrația.

Hotărârea este urmărită îndeaproape, deoarece politicienii tradiționali se străduiesc să reacționeze la o creștere a popularității partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), al doilea în majoritatea sondajelor. De asemenea, formațiunea politică se află în fruntea sondajelor în trei state din estul Germaniei care au alegeri în acest an.

Ministrul de interne Nancy Faeser a declarat că decizia a trimis un semnal clar forțelor antidemocratice.

„Decizia vine într-un moment în care extremismul de dreapta este cea mai mare amenințare la adresa democrației noastre”, a declarat aceasta. „Luăm măsuri decisive împotriva tuturor celor care pregătesc terenul pentru violența extremistă de dreapta”.

Indignare față de discuțiile despre deportare

O relatare potrivit căreia unii membri ai partidului AfD au discutat politici precum deportările în masă ale persoanelor de origine străină în cadrul unei reuniuni a radicalilor de dreapta a determinat sute de mii de oameni să iasă pe străzile din întreaga Germanie în semn de protest.

Un sondaj Forsa a arătat marți că sprijinul pentru AfD a scăzut cu două puncte procentuale în ultima săptămână, ajungând la 20%, primul indiciu că informațiile ar putea afecta popularitatea partidului.

AfD a declarat că planurile de „remigrație” nu reprezintă politica partidului, dar agențiile de informații au clasificat deja partidul ca fiind de extremă dreapta în trei state estice.

Oficialii AfD au refuzat să comenteze decizia de marți, care a dat muniție unor politicieni ce au propus oprirea finanțării AfD, sau cel puțin a unor ramuri ale acesteia.

„Acesta ar putea fi un model pentru AfD. AfD devine din ce în ce mai radicală și mai extremă. Acest lucru este extrem de periculos și trebuie monitorizat și documentat îndeaproape”, a declarat Markus Soeder, premierul conservator al landului Bavaria, pe X.

Printre alte sugestii pentru a frâna AfD se numără eliminarea drepturilor unor persoane radicale pentru a le împiedica să fie alese. Cu toate acestea, unii politicieni susțin că orice acțiune care ar putea fi interpretată ca o demonizare a AfD s-ar putea întoarce împotriva lor.

Pentru Die Heimat, care înseamnă Patria, sancțiunea este în mare măsură simbolică, deoarece nu a reușit să treacă pragul în alegerile europene, federale sau de stat necesar pentru a se califica pentru finanțare.

Cu toate acestea, nu va mai beneficia de scutiri fiscale, despre care se spune pe scară largă că s-ar fi ridicat la 200.000 de euro din 2020.

Șeful Die Heimat, Frank Franz, a declarat că hotărârea este scandaloasă.

„Ceea ce trebuie să cedeze se agață de viață și, uneori, lovește cu biciul; cartelul face în prezent acest lucru în fiecare colțișor”, a scris el pe X.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri