Premierul Bulgariei nu agreează prezența unei nave de război americane în Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
flota rusa la marea neagra

Desfăşurarea unor nave suplimentare americane, combinată pe de altă parte cu o forţă navală puternică a Rusiei, ar duce în mod inevitabil la escaladarea conflictului, a declarat vineri premierul bulgar Boiko Borisov, solicitat de jurnalişti să comenteze informaţiile din presă conform cărora SUA intenţionează să trimită o navă în Marea Neagră pe fondul tensiunilor ruso-ucrainene, transmite BTA, citată de Agerpres.



Borisov a subliniat că guvernul de la Sofia trebuie să autorizeze trecerea vaselor şi a echipamentelor militare străine prin apele teritoriale ale Bulgariei.

„Atunci când vedeţi acest subiect pe agendă, îmi puteţi adresa această întrebare. Pentru moment subiectul nu se află pe agendă'', a spus şeful executivului bulgar.

El şi-a reafirmat poziţia conform căreia Marea Neagră trebuie să fie un loc rezervat pentru turism, conducte de gaze şi servicii de feribot.

„Din câte ştiu, cele mai bune staţiuni de la Marea Neagră sunt în Bulgaria şi acest lucru ne va afecta în mod direct. Sper că raţiunea va prevala astfel încât o campanie electorală sau problemele interne ale unei ţări să nu ducă la escaladarea situaţiei din Marea Neagră. În caz contrar, Marea Neagră este scena militară perfectă, întrucât ea generează 1% din PIB-ul Europei, aşadar nu este o mare ameninţare'', a menţionat premierul Bulgariei.

Întrebat despre poziţia faţă de conflictul ruso-ucrainean, Boiko Borisov a afirmat că această dispută este „cel mai rău lucru pe care ei l-ar fi putut face în Marea Neagră”.

La 25 noiembrie, trei nave ale Forţelor navale ucrainene - două vedete blindate şi un remorcher - cu 24 de marinari la bord au fost capturate de gărzile de coastă ruse în timp ce se pregăteau să intre în Strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, pe motiv că ar fi încălcat frontiera maritimă a Rusiei.

Marina ucraineană a calificat incidentul drept „act de agresiune”, declarând că a informat Moscova în avans despre trecerea navelor prin Strâmtoarea Kerci. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri