Premierul Olandei, despre aderarea Ucrainei: Nu există procedură rapidă de a intra în Uniunea Europeană

Data actualizării: Data publicării:
Premierul olandez Mark Rutte, aflat la summitul UE
Premierul olandez Mark Rutte, aflat la summitul UE care are loc la Versailles. Foto: Profimedia Images

"Nu există procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană", a reamintit, joi, premierul olandez Mark Rutte, aflat la summitul UE care are loc la Versailles. "Nu le putem da impresia cetăţenilor ucraineni că totul se poate produce de pe o zi pe alta", a declarat, la rândul său, premierul Luxemburgului, Xavier Bettel.

În timpul summitului Consiliului European este aşteptat ca ţările membre ale UE să-şi reafirme sprijinul pentru Ucraina atacată de Rusia şi să-i ofere o perspectivă de apropiere cu Europa pe termen lung. De asemenea, liderii statelor UE şi ai instituţiilor comunitare ar urma să ofere și perspective pe termen lung privind aderarea la Uniunea Europeană, relatează AFP. 

Ucraina a cerut formal la sfârşitul lui februarie, la scurt timp după declanşarea invaziei ruse, aderarea la UE, urmată de Republica Moldova şi Georgia, aderare care însă implică un proces laborios şi îndelungat.

Parlamentul European a atras atenţia că rezoluţia sa de susţinere a aderării Ucrainei la UE nu înseamnă că procesul de aderare a început sau că această ţară ar beneficia de vreo procedură specială de aderare, mai scrie sursa citată de Agerpres. 

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a reamintit recent că, potrivit procedurilor, o decizie privind eventuala admitere a Ucrainei în Uniunea Europeană necesită unanimitate la nivelul celor 27 de state membre, precizând însă că sunt "diverse opinii şi sensibilităţi".

La rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a afirmat că Uniunea Europeană manifestă deschidere pentru eventuala admitere a Ucrainei, dar a subliniat că acest lucru nu se va întâmpla în termen scurt. "Avem numeroase teme asupra cărora colaborăm strâns şi, în final, sunt ai noştri şi vrem să fie în interiorul UE", a declarat von der Leyen.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri