Premierul olandez Mark Rutte: „Adevărul incomod este că UE are nevoie de petrol și gaz din Rusia”

Data actualizării: Data publicării:
Premierul olandez crede că Europa nu poate opri imediat importurile de petrol și gaze din Rusia.
Premierul olandez crede că Europa nu poate opri imediat importurile de petrol și gaze din Rusia. Foto: Profimedia Images

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat miercuri că nu este în favoarea opririi livrărilor de petrol şi gaz ruseşti, acest lucru fiind nesustenabil pentru statele membre ale Uniunii Europene, relatează Reuters.

„Trebuie să discutăm despre vulnerabilităţile noastre în materie de dependenţa pe care o avem de petrolul rus şi de gazul rus. Nu aş pleda pentru tăierea, astăzi, a livrărilor de petrol şi gaz din Rusia, nu este posibil pentru că avem nevoie de aceste livrări şi acesta este adevărul incomod”, a declarat Rutte, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la Paris.

„Dar putem face mai mult pentru a continua agenda verde, pentru decarbonizarea economiilor noastre", a adăugat premierul olandez, citat de Agerpres.

Mark Rutte nu este primul oficial european care se poziționează împotriva sancțiunilor în plan energetic aplicat Rusiei de către Occodent. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, marţi seară, că, deşi condamnă invazia militară rusă în Ucraina, nu va susţine interzicerea importurilor de energie din Rusia.

De asemenea, prim-ministrul bulgar Kiril Petkov a declarat luni că ssusţine sancţiunile împotriva Rusiei ca mijloc de a opri invazia în Ucraina, dar va dori probabil o exceptare de la interzicerea importurilor de gaze naturale şi petrol, dacă o astfel de propunere este înaintată, transmite Reuters.

Bulgaria este aproape complet dependentă de aprovizionarea cu gaze furnizată de Gazprom, iar singura sa rafinărie de petrol, deţinută de compania rusă LUKOIL, furnizează peste 60% din combustibilul folosit în ţară.

La rândul său, șeful diplomaţiei europene Josep Borrell le-a cerut miercuri cetăţenilor europeni „să dea căldura mai încet în locuinţe”, pentru că trebuie „plătit un preţ” pentru „tăierea cordonului ombilical” care uneşte economia UE de cea rusă, în contextul războiului din Ucraina. 

Totodată, Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat, marți, la Bruxelles, că europenii pot contribui la lupta împotriva lui Vladimir Putin prin diminuarea căldurii din casele lor.

Citește și: Prețul gazelor naturale din Europa a înregistrat scăderi de două cifre

Cum arată clasamentul țărilor europene dependente de gaz rusesc în funcție de ponderea gazelor din Rusia în totalul energiei consumate

Ungaria este prima în clasamentul realizat de CNN pe baza datelor Eurostat. 25% din energia consumată în Ungaria  se bazează pe gazele naturale importate din Rusia, în timp ce în Slovacia acest indicator este de 22%, Moldova – 17% , Austria – 15% și Germania – 14%. Potrivit acestui clasament, România se află pe locul 17 în topul țărilor care au anumit grad de dependență de gazele importate din Rusia.

gaz rusesc
Sursa foto: CNN

Rusia furnizează către Uniunea Europeană circa 40% din gazul necesar și aproape un sfert din țiței.

Comisia Europeană a publicat marţi planuri privind reducerea dependenţei blocului comunitar de importurile de gaze naturale ruseşti cu două treimi anul acesta şi încetarea dependenţei de livrările de combustibil din Rusia cu „mult înainte de 2030”. 

Citește și: Analiză BBC. Cât de dependentă este lumea de gazul și petrolul din Rusia și cum s-ar putea descurca fără ele

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri