Video Premierul portughez a fost primit de Ciucă la Palatul Victoria: „Suntem, indiscutabil, susținători ai aderării României la Schengen”

Data actualizării: Data publicării:
Antonio Costa și Nicolae Ciucă la Palatul Victoria
Nicolae Ciucă l-a primit, joi, pe premierul Portugaliei la Palatul Victoria. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a primit, joi, pe omologul său portughez la Palatul Victoria. Prim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa, se află într-o vizită de lucru în România.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Aș dori să încep prin a mulțumi comunității românești din Portugalia pentru integrarea sa atât de pozitivă. Românii au contribuit la dezvoltarea țării noastre.

Nu e vorba doar de asemănarea mare dintre noi, dar și despre atitudinile noastre în cadrul Uniunii Europene și a NATO.

Suntem, indiscutabil, susținători ai aderării României la Spațiul Schengen și sperăm că această integrare a României va facilita circulația românilor rezidenți în Portugalia și în schimburile dintre țările și popoarele noastre.

În ultimii ani am avut o excelentă experiență în cooperarea bilaterală, în domeniul apărării, cel mai bun exemplu este programul pe care l-am dezvoltat împreună, în privința achiziționării avioanelor F-16 și prin acordul semnat azi de miniștrii noștri ai apărării se va aprofunda, de asemenea, cooperarea în domeniul militar.

Este o mare onoare ca forțele noastre armate să desfășoare în România misiunea care ne-a fost atribuită de NATO, de întărire a apărării și a capacității de descurajare în partea estică a NATO, într-un moment în care Europa se confruntă cu o atitudine beligerantă de încălcare a dreptului internațional și a unui atac barbar desfășurat de Rusia în Ucraina.

Este încă o dată cel mai bun prilej de a afirma alianța noastră și angajamentul de a apăra teritoriul tuturor țărilor NATO. Noi, care suntem în extrem occidentală a Europei, nu avem nicio îndoială că granița noastră de securitate începe aici, în România. Începe la fiecare dintre granițele țărilor NATO.

Apărarea granițelor înseamnă nu doar apărarea granițelor naționale, ci și granițele oricărui aliat. Forțele noastre armate apără granițele tuturor țărilor din NATO și este sigur că vom contribui la apărarea tuturor pentru o securitate mai bună și pentru pace în Europa. Pacea în Europa este o urgență.

De aceea, domnule Nicolae Ciucă, doresc să afirm aici întreaga noastră deschidere pentru continuarea activității noastre prin grupurile de lucru pe care ambasadorii noștri le vor crea, pentru a aprofunda relația noastră”, a spus prim-ministrul portughez, la Palatul Victoria.

Premierul portughez va avea, după întrevederea cu Ciucă și o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis și cu șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Joi după-amiază, Costa va vizita, alături de Iohannis și Ciucă, Batalionul Instrucție „Olt” din Caracal.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri