Presa din Germania lansează o campanie împotriva extremei drepte

Data publicării:
Demonstrations against the right - Rostock
Conform sondajelor, AfD ar putea obţine peste 20% la alegerile europarlamentare de anul acesta. Sursa foto: Profimedia Images

Mai multe ziare germane cu notorietate, împreună cu companii de publicitate, fundaţii şi asociaţii, lansează de joi o campanie împotriva extremei drepte, care vine să completeze manifestaţiile masive din Germania împotriva formațiunilor politice extremiste, informează miercuri agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Campania, concepută sub sloganul "Pământul tuturor - Diversitatea ne face mai puternici", va ocupa începând de joi câte două pagini alăturate în ziare, va continua în online şi prin acţiuni de publicitate cu ajutorul panourilor stradale în întreaga ţară.

Ziare germane din presa mainstream, precum Die Zeit, Handelsblatt, Süddeutsche Zeitung şi Tagesspiegel, revista online Wirtschaftswoche şi compania de publicitate Ströer, participante la campania mediatică împotriva extremei drepte, au subliniat într-un comunicat comun angajamentul lor faţă de "libertate, diversitate şi o cultură primitoare".

Sute de mii de persoane au participat în ultimele săptămâni la proteste împotriva extremei drepte în numeroase oraşe germane. Protestele, salutate de partidele aflate la putere, social-democraţii (SPD), liberalii (FDP) şi Verzii, precum şi de cele de dreapta (CDU/CSU) aflate în opoziţie, au survenit după o reuniune a unor radicali de dreapta cu oficiali din partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), desfăşurată în noiembrie la Potsdam şi la care a luat parte de asemenea un grup radical de dreapta din formaţiunea Uniunea Creştin-Democrată (CDU). Un activist austriac, Martin Sellner, a pledat la acea reuniune pentru expulzarea imigranţilor din Germania.

Relatarea despre întâlnirea de la Potsdam a alimentat dezbaterea deja existentă în Germania despre o posibilă scoatere în afara legii a partidului AfD, precum şi a aripii sale de tineret, pe care serviciile interne de informaţii germane au inclus-o pe lista organizaţiilor extremiste.

În apropierea alegerilor europarlamentare din iunie, partidele tradiţionale din Germania şi din alte state ale UE sunt îngrijorate de ascensiunea extremei drepte. Conform sondajelor, AfD ar putea obţine peste 20% la scrutinul european.

Sondajele efectuate în statele UE arată că o alianţă în Parlamentul European între grupurile politice progresiste (popularii, socialiştii, Verzii şi Renew) ar putea fi de data aceasta mai dificilă în urma creşterii popularităţii partidelor conservatoare şi de extremă dreapta, dar totuşi acestea din urmă nu vor putea împiedica formarea unei majorităţi a celor dintâi.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri