Preşedintele Poloniei este revoltat, după ce Donald Tusk a destituit conducerea presei de stat: "Este pur şi simplu anarhie''

Data actualizării: Data publicării:
duda si tusk
Andrzej Duda și Donald Tusk. Foto: Profimedia Images

Noul guvern condus de Donald Tusk pune în practică reforme ce pot fi considerate ''anarhie'', a declarat joi preşedintele polonez Andrzej Duda, pe fondul tensiunilor între şeful statului şi noul executiv, proeuropean, de la Varşovia, relatează Reuters. Miercuri, guvernul Tusk a destituit conducerea presei de stat, după ce în ajun parlamentul polonez adoptase o rezoluţie prin care solicita reinstaurarea imparţialităţii serviciului public de media.

În ultimii opt ani, posturile publice de radio şi televiziune poloneze şi agenţia de presă PAP deveniseră presa de partid a guvernului PiS (Partidul Lege şi Justiţie), care a ''realizat în mod evident sarcini de propagandă'', indica rezoluţia votată marţi de legislativul de la Varşovia.

Duda, apropiat al fostului guvern condus de PiS, a declarat pentru postul privat Radio Zet că maniera bruscă în care au fost aplicate schimbările a încălcat Constituţia ţării, ocolind procedurile parlamentare adecvate.

''Acestea sunt acţiuni complet ilegale. Este pur şi simplu anarhie'', a subliniat şeful statului polonez.

Reorganizarea posturilor publice de radio şi TV este una dintre priorităţile noului guvern polonez.

Alegerile parlamentare poloneze din 15 octombrie au fost câştigate de o alianţă tripartită condusă de Donald Tusk. Formaţiunea PiS, care s-a aflat la putere din 2015, se află acum în opoziţie.

Organizaţiile internaţionale au criticat maniera în care media publice din Polonia au acoperit campania electorală.

Misiunea de observatori a OSCE a criticat posturile publice pentru ''favorizarea clară a PiS în relatările sale şi în acelaşi timp manifestarea de ostilitate deschisă faţă de opoziţie''. Evenimentele socio-politice au fost prezentate consecvent într-o manieră distorsionată şi părtinitoare, potrivit OSCE.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri