Președintele Poloniei l-a numit din nou premier pe Mateusz Morawiecki, deși partidul său n-are majoritate după alegeri

Data publicării:
Andrzej Duda gesticulează cu palmele la pupitru, cu steagurile Poloniei, UE și NATO în spate
Președintele Poloniei l-a desemnat premier pe Morawiecki din nou, deși PiS a pierdut alegerile. Foto: Profimedia Images

Premierul polonez în funcție, Mateusz Morawiecki, va fi primul care primește șansa să formeze un nou guvern în Polonia, în ciuda faptului că partidul său nu dispune de o majoritate nici singur, nici în vreo formulă de coaliție, a anunțat, luni, președintele țării, Andrzej Duda, el însuși provenit din același partid, relatează Reuters.

Partidul reacționar-naționalist PiS, aflat la guvernare, a câștigat o pluralitate a voturilor în alegerile din octombrie, însă nu poate să formeze guvernul pentru că nu dispune de o majoritate absolută a locurilor din parlament, nici de unul singur, nici cu singurii posibili parteneri – partidul Confederația, de extremă dreapta.

O alianță a partidelor de opoziție a câștigat, însă, o majoritate absolută în alegerile din 15 octombrie. Duda a spus că va da prima șansă PiS, deși este puțin probabil ca formațiunea să reușească să strângă voturile de care are nevoie pentru un nou guvern.

„După o analiză calmă și consultări, am decis să încredințez misiunea de a forma un guvern prim-ministrului Mateusz Morawiecki”, a declarat Duda într-un discurs televizat.

Procedura în Polonia este că dacă Morawiecki nu poate să strângă voturile pentru formarea guvernului în Parlamentul Poloniei, atunci forul legislativ va desemna premierul.

Cel mai probabil, votul Parlamentului va fi pentru liderul de opoziție Donald Tusk, care are deja sprijinul unei majorități absolute în legislativ.

Numirea lui Tusk în funcția de premier va marca o schimbare puternică în Polonia, condusă de opt ani de zile de o coaliție reacționară care a restrâns drepturile reproductive, a atacat constant comunitatea LGBT și a pornit un adevărat război politic și al declarațiilor împotriva Uniunii Europene.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri