Primul scandal în guvernul lui Rishi Sunak, după o zi de mandat

Data publicării:
Suella Braverman fotografiată la intrarea în Downing Street Nr. 10
Suella Braverman s-a întors în funcția de ministru de interne la o săptămână după ce a demisionat pentru încălcarea codului ministerial. Foto: Profimedia Images

Guvernul Rishi Sunak și-a început prima zi plină de mandat cu primul scandal – ministra de interne din guvernul lui Liz Truss, care demisionase pentru că încălcase codul de conduită de securitate al executivului, a fost repusă în funcție la doar o săptămână de la demisie și după ce plecarea ei a dus la prăbușirea rapidă a guvernului Truss, relatează BBC.

Suella Braverman a demisionat în 19 octombrie, publicând imediat după scrisoarea de demisie în care o critica deschis pe șefa ei și îi cerea, voalat, demisia din fruntea guvernului britanic.

Braverman spunea atunci că își asumă greșeala de a fi încălcat codul de conduită al guvernului, după e a trimis mailuri de serviciu de pe o adresă de email personală.

Ea a profitat de această ocazie atunci pentru a aduce critici dure și deschise lui Liz Truss, precipitând, astfel, plecare extrem de rapidă de la conducerea guvernului britanic a liderei conservatoare.

Miercuri, Suella Braverman a fost repusă în funcție de Rishi Sunak. Întrebată de jurnaliștii britanici dacă ea reprezintă „integritatea și prrofesionalismul” promise de noul premier britanic în primul său discurs, Braverman a refuzat să dea un răspuns.

Opoziția a criticat dur decizia, iar Liberalii Democrați, al treilea partid în Parlamentul de la Londra, a cerut o anchetă în ce privește repunerea în funcție a lui Braverman. Este de așteptat ca și laburiști, care au pornit deja critici împotriva guvernului pentru decizie, să se alăture în a cere o anchetă în ce privește demisia lui Braverman din guvernul Truss. Liberalii Democrați au vorbit inclusiv de posibilitatea să fi existat promisiuni pentru Braverman în spatele ușilor închise, în timpul scandalurilor care au provocat prăbușirea guvernului lui Truss.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri