Putin a fost informat despre revolta lui Prigojin. Kremlin: se iau toate măsurile

Data actualizării: Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin.
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladmir Putin a fost informat de „situația din jurul lui Evgheni Prigojin”, comandantul grupului de mercenari Wagner, și au fost luate toate măsurile necesare, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Declarația vine după ce Prigojin i-a declarat război lui Serghei Șoigu, ministrul Apărării, pe care îl acuză că a ordonat o lovitură cu rachete asupra unei tabere Wagner, și a promis că pleacă din Ucraina să-l caute.

Presa rusă a relatat că au fost puse în alertă forțele Ministerului de Interne și FSB și că a fost trimisă tehnică militară la Moscova.

De asemenea, după declarațiile lui Prigojin, FSB a inițiat un dosar de instigare la rebeliune armată, potrivit agențiilor ruse de presă.

Comitetul Național Antiterorism i-a cerut lui Prigojin să oprească „acțiunile ilegale”.

Organizarea unei rebeliuni armate se pedepsește cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

Totul a început cu o declarație a lui Prigojin care a promis că merge să-l caute pe Șoigu, după ce o tabără Wagner a fost lovită cu rachete, cu pierderi „uriașe”.

„Vă rog pe toți să rămâneți calmi, să nu cedați provocărilor și să rămâneți în casele voastre. În mod ideal, cei care sunt în calea noastră să nu iasă afară”, a scris Prigojin pe canalul său de Telegram.

„După ce vom termina ceea ce am început, ne vom întoarce în prima linie pentru a ne proteja patria-mamă. Autoritatea prezidențială, Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Rosgvardia și alte departamente vor continua să funcționeze ca până acum”, a continuat el.

„Ne vom ocupa de cei care îi distrug pe soldații ruși. Și ne vom întoarce în prima linie. Dreptatea va fi restabilită în armată. Și după aceasta, dreptate pentru întreaga Rusie”, a mai spus Prigojin.

Prigojin a făcut și un apel la ruși să se alăture Wagner.

„Suntem 25 000 și mergem să ne lămurim de ce în țară e haos. 25.000 așteaptă, ca rezervă tactică, iar rezerva strategică este toată armata țării. Toți cei care doriți, alăturați-vă, trebuie să terminam cu mizeria asta. Acesta nu este o lovitură de stat militară, acesta este un marș al justiției. Acțiunile noastre nu interferează în niciun fel cu trupele”, a spus el.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a emis un mesaj în care respinge afirmațiile lui Prigojin cu privire la lovitura cu rachete.

Editor : Alexandru Rotaru | Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri