Putin recunoaște că sancțiunile occidentale au lovit economia rusească „pe termen mediu”

Data publicării:
Vladimir Putin
Pentru al doilea an consecutiv, Vladimir Putin nu a răspuns pozitiv la invitaţia de a reprezenta Rusia în cadrul acestei reuniuni. FOTO: Profimedia Images

Vladimir Putin a recunoscut pentru prima oară că sancțiunile occidentale menite să lipsească Kremlinul de banii de care are nevoie pentru a continua războiul sângeros pe care îl duce împotriva Ucrainei de peste un an, au lovit în economia Rusiei, „pe termen mediu”.

„Restricțiile ilegitime impuse împotriva economiei rusești poate că au avut într-adevăr un impact pe termen mediu”, a spus dictatorul rus într-un discurs televizat de miercuri, preluat de presa din Rusia și citat de CNN.

Este vorba de o afirmație rară a dictatorului rus, care de luni de zile încearcă să braveze și să facă lumea să creadă că sancțiunile occidentale au avut un efect minim asupra economiei rusești. Propaganda rusească a încercat, de asemenea, să acrediteze ideea că sancțiunile occidentale au lovit mai rău în economiile Vestului decât în cea a Rusiei.

Putin a spus că economia Rusiei a crescut din iulie, „mulțumită, într-o măsură, legăturilor mai strânse cu țările Estului și Sudului”, referindu-se, cel mai probabil, la China și la unele țări africane.

Totuși, economia Rusiei a arătat o rezistență neașteptată la sancțiuni – o scădere economică de 2,1% - o recesiune mai mică decât cea prezisă de economiști la începutul invaziei. Dar, în ciuda ajutorului esențial oferit de China prin cumpărarea de hidrocarburi la prețuri mici, problemele încep să se acutizeze.

Veniturile guvernului rus au scăzut cu 35% în ianuarie, față de anul trecut, în timp ce cheltuielile au urcat cu 59%, fapt ce a dus la un deficit de 23,3 miliarde de dolari.

Banca Mondială și OCDE prezic o recesiune de 3,3%, respectiv 5,6% pentru 2023, în Rusia. FMI, de asemenea, prezice o scădere a economiei rusești cu 7% pe termen mediu.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri