Putin se simte ameninţat de sprijinul militar NATO pentru Ucraina: „Mâine-poimâne ar putea apărea rachete lângă Harkov”

Data actualizării: Data publicării:
President Putin attends Zapad 2017 military drills
Preşedintele rus, Vladimir Putin, se uită printr-un binoclu în timpul unor manevre militare. Foto: Profimedia Images

Dezvoltarea militară a Ucrainei, cu sprijinul Occidentului, constituie o ameninţare serioasă la adresa Rusiei, afirmă preşedintele rus Vladimir Putin. Declarația sa vine la două zile după ce şeful Pentagonului, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Kiev în cadrul turneului său în regiunea Mării Negre, şi-a manifestat sprijinul pentru Ucraina, încurajând totodată aspiraţiile țării de aderare la NATO.

Vizita efectuată marţi de ministrul american al Apărării la Kiev, în cadrul căreia a declarat că nicio ţară terţă nu se poate opune dorinţei Ucrainei de a se integra în Alianţa Nord-Atlantică, deschide de fapt calea unei astfel de aderări, a declarat joi preşedintele rus, în cursul unei reuniuni a Clubului de discuţii de la Valdai, care reuneşte jurnalişti şi experţi ruşi şi străini specializaţi în problemele Rusiei.

Indiferent dacă va fi sau nu cazul, interesele Rusiei sunt oricum vizate, a spus liderul rus.

„O aderare oficială (a Ucrainei) la NATO s-ar putea să nu aibă loc, dar dezvoltarea militară a teritoriului său este deja în curs de desfăşurare”, a declarat preşedintele rus, avertizând că „aceasta reprezintă într-adevăr o ameninţare pentru Rusia”. „Suntem conştienţi de aceasta”, a adăugat el, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Mai mult, şeful statului rus a declarat că ţările NATO, sub pretextul unor centre de antrenament, pot desfăşura rachete pe teritoriul Ucrainei, conform agenţiei de presă TASS şi publicaţiei Vzgliad.

„Mâine-poimâne ar putea apărea rachete lângă Harkov, ce ar trebui să facem atunci”, a întrebat el retoric, denunţând apropierea infrastructurii militare a Alianţei de frontierele Rusiei ca urmare a extinderii NATO.

Linia roșie a lui Putin

De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, urmată de începerea conflictului dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatişti proruşi - sprijiniţi de Moscova - în Donbas, SUA sunt cel mai puternic susţinător al Kievului.

În cursul vizitei sale la Kiev, şeful Pentagonului a acuzat Moscova de „obstrucţionarea unei rezolvări paşnice” a conflictului din estul Ucrainei.

Kremlinul nu încetează să repete că eventuala aderare a Ucrainei - care are legături strânse cu Rusia încă din cele mai vechi timpuri - la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord ar constitui o „linie roşie” pentru Moscova.

Săptămâna aceasta, Rusia a rupt practic relaţiile sale diplomatice cu NATO în urma deciziei Alianţei de a expulza opt membri ai misiunii diplomatice ruse de la Bruxelles sub suspiciunea că ar fi fost „agenţi nedeclaraţi ai agenţiilor de informaţii ruse”.

Alianţa Nord-Atlantică a adoptat joi un nou plan global de apărare împotriva unui eventual atac din partea Rusiei pe mai multe fronturi, dorind astfel să-şi reafirme forţa de descurajare faţă de Moscova.

În cursul sesiunii de întrebări-răspunsuri desfăşurate joi în cadrul Forumului de la Valdai, sesiune care a durat mai multe ore, Putin s-a arătat optimist în privinţa relaţiilor sale cu administraţia preşedintelui Joe Biden.

Preşedintele rus consideră că discuţiile dintre Moscova şi Washington privind stabilitatea strategică şi securitatea cibernetică merg într-o direcţie bună, apreciind că summitul din iunie de la Geneva cu Joe Biden a fost productiv.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri