Sari la conținut

RAPORT. Ce le-a pregătit Putin acoliților săi cu un an înainte de alegerile prezidențiale

Cercul interior al președintelui rus Vladimir Putin se va restrânge înainte de alegerile prezidențiale din 2018, se arată în raportul „Politburo 2.0”, publicat miercuri de thin tank-ul Michenko Consulting Group.

Vladimir Putin Declared Winner In Russia's Presidential Election

Gulliver/Getty Images

Dintre cei opt acoliți ai liderului de la Kremlin, raportul numește trei persoane care și-ar putea pierde influența politică.

În fiecare an, Michenko Consulting Group analizează în raportul „Politburo 2.0” – împrumutând numele organului politic suprem executiv din fosta URSS - fluxul puterii și al influenței în societatea rusă, focusându-se pe oficialii guvernamentali, pe managerii companiilor de stat și pe oamenii de afaceri din anturajul lui Vladimir Putin, relatează The Moscow Times.

Potrivit ultimului raport, personajul cel mai influent din cercul interior al liderului de la Kremlin este șeful gigantului petrolier Rosneft, Igor Sechin. Omul de afaceri se va numără, însă, printre aliații care își vor pierde statutul în preajma scrutinului prezidențial de anul viitor.

„La o primă vedere, Igor Sechin pare la apogeul influenței sale”, subliniază autorii raportului. Cu toate acestea, adăugă Michenko Consulting Group, puterea lui Sechin se va diminua, deoarece „metoda lui de conducere auto-asertivă” a creat o „coaliție de elite unite împotriva sa”.

Al doilea nume care își va pierde influența asupra lui Vladimir Putin este cel al lui Veaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat. Motivul? Volodin reprezintă politic un punct slab pentru președintele rus. Șeful Dumei de Stat a coagulat aproape toate partidele parlamentare într-o coaliție pro-Putin, situație care, în opinia think tank-ului, „reduce semnificația parlamentului ca platformă de reprezentare a întregii societăți”.

Printre apropiații de care Putin se va debarasa, raportul îl poziționează și pe Arcadi Rotenberg, proprietarul companiei constructoare de gazoducte Stroygazmontazh. Scăderea de influență politică a miliardarului Rotenberg s-ar trage din cauza capacității lui limitate de a implementa anumite proiecte de anvergură financiară pentru conturile Kremlinului.

De asemenea, Arcadi Rotenberg, alături de fratele său, Boris, a apărut în scandalul „Panama Papers”. Frații Rotenberg sunt prieteni din copilărie cu Vladimir Putin și au reușit să acumuleze, sub mandatele președintelui rus, o avere uriașă, în parte datorată contractelor cu statul.

De cealaltă parte, cei care ar putea rămâne în continuare în grațiile lui Putin sunt premierul rus Dmitri Medvedev, directorul executiv al companiei Rostec, Serghei Chemezov, și primarul Moscovei, Serghei Sobianin.