„Răsuflarea dragonului”, dulciurile devenite virale pe Tik Tok. Zeci de copii au ajuns la spital din cauza lor

Data publicării:
bomboane cu azot lichid
„Răsuflarea dragonului”, dulciurile devenite virale pe Tik Tok. Foto: Profimedia

Indonezia avertizează oamenii să nu consume azot lichid, după ce peste 20 de copii au fost răniți mâncând dulciuri colorate cunoscute sub numele de „răsuflarea dragonului”. Bomboanele care pot fi cumpărate de pe stradă sunt în centrul unui nou trend viral pe TikTok, relatează CNN.

Copiii au suferit arsuri de piele, dureri severe de stomac și toxiinfecții alimentare după ce au mâncat bomboanele colorate, potrivit Ministerului Sănătății din Indonezia, care îndeamnă părinții, profesorii și autoritățile locale de sănătate la vigilență.

Bomboanele sunt scufundate în azot lichid pentru a crea un efect de vapori atunci când sunt consumate. Sunt populare în rândul copiilor. Zeci de adolescenți au postat pe TikTok filmulețe care îi arată expirând vaporii. Un videoclip care arată pregătirea bomboanelor de către un vânzător ambulant a fost vizionat de aproape 10 milioane de ori.

Aproximativ 25 de copii au fost răniți din cauza acestor dulciuri, a declarat directorul general al ministerului, Maxi Rein Rondonuwu. Nu au fost raportate decese.

Utilizarea azotului lichid în prepararea alimentelor nu este ilegală. Mulți bucătari celebri folosesc adesea vaporii pentru a crea efecte teatrale atunci când servesc diverse feluri de mâncare. Este limpede, incolor și inodor și este utilizat în mod obișnuit în spitale și ca ingredient pentru congelarea alimentelor.

Cu toate acestea, atunci când nu este utilizat corespunzător, azotul lichid poate fi periculos.

„Azotul lichid nu este doar periculos atunci când este consumat, ci poate provoca dificultăți severe de respirație din cauza vaporilor de azot care sunt inhalați pe o perioadă lungă de timp”, a spus Maxi.

Primul caz a fost raportat în iulie 2022, potrivit ministerului, când un copil dintr-un sat din Java de Est a suferit arsuri pe piele după ce a mâncat dulciurile.

Mai multe cazuri au fost raportate în noiembrie și decembrie, inclusiv un băiețel de 4 ani care a fost internat la un spital din Jakarta cu dureri severe de stomac.

„Școlile trebuie să educe copiii din comunitate cu privire la pericolele azotului lichid din alimente”, a spus Maxi.

În 2018, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a emis alerte de siguranță avertizând că ar putea rezulta vătămări grave din consumul de alimente precum înghețată, cereale sau cocktailuri preparate cu azot lichid.

„Acesta este un compus chimic periculos”, a spus Clarence Yeo, un medic din Singapore.

„Irită stomacul și poate provoca arsuri în gură și esofag. Copiii pot fi deosebit de sensibili la efectele sale dacă este consumat în cantități mari”, a adăugat Yeo, care mai spune că „nu ar sfătui pe nimeni să mănânce” produse cu azot lichid.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri