Live Text Contraofensiva în Herson ia amploare. Ucrainenii au lovit trei poduri peste Nipru și i-au izolat pe ruși. Moscova redistribuie trupe

Data actualizării: Data publicării:
Russia Ukraine War
Ucrainenii desfățoară o contraofensivă în Herson. Foto: Profimedia Images

Regiunea Kievului a fost atacată cu rachete în această dimineață, conform guvernatorului zonei. Un consilier de rang înalt al președintelui Zelenski spune că Moscova își schimbă tactica și a redistribuit trupe în regiunile Melitopol, Zaporojie și în Herson, după ce ucrainenii au început o contraofensivă în zonă. Cel puțin trei dintre podurile de peste râul Nipru pe care Rusia le folosea pentru aprovizinoarea zonelor ocupate au fost lovite de ucraineni. Armata 49 a Rusiei este staționată pe malul de vest al râului Nipro și acum pare extrem de vulnerabilă, susține ministerul britanic al Apărării.

Ucrainenii desfățoară o contraofensivă în Herson. Foto: Profimedia Images
Ucrainenii desfățoară o contraofensivă în Herson. Foto: Profimedia Images

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Medvedev: Situația de securitate se deteriorează în Marea Baltică

ACTUALIZARE 22:00 Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO va fi primită de Moscova cu măsuri de ordin militar pe teritoriul Rusiei, a declarat joi fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, relatează agenţia dpa, preluată de AGERPRES.

Dacă cele două ţări vor găzdui baze şi armament NATO, atunci ''paşii noştri ca reacţie vor fi simetrici acestora'', a spus Medvedev, după o reuniune asupra situaţiei de securitate de-a lungul celor circa 1.300 de kilometri de graniţă ruso-finlandeză.

În opinia lui Dmitri Medvedev, în urma deciziei Finlandei şi Suediei de a se alătura NATO va rezulta o deteriorare a situaţiei de securitate în regiunea Mării Baltice, ''întrucât Marea Baltică va deveni de fapt o mare dominată de statele NATO''.

Mai mult, oficialul rus a acuzat Finlanda şi Suedia că sunt influenţate ''de peste ocean şi de către Bruxelles''. Rusia va fi aşadar nevoită să-şi revizuiască relaţiile cu aceste două ţări, a mai semnalat Medvedev.

Statele membre ale NATO sunt încă în proces de ratificare a aderării Finlandei şi Suediei la Alianţă.

Cinci morți după un bombardament rusesc asupra hangarelor din Kropivniţki

ACTUALIZARE 17:20 Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte 25 rănite, joi, de un tir rusesc asupra hangarelor din Kropivniţki, în centrul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Două hangare au fost lovite (...) Până în prezent, 25 de persoane au fost aduse în unităţi medicale pentru a primi ajutor. Cinci persoane au murit”, a declarat într-un video postat pe Telegram Andrii Raikovici, aflat în fruntea regiunii Kirovgrad.

Citat de agenţia Interfax-Ucraina, el a precizat că 12 militari se află printre răniţi şi că loviturile au avariat „material aeronautic”, un avion civil An-26 şi avioane de antrenament, precum şi clădiri învecinate.

Localitatea Kropivniţki a fost deja vizată sâmbătă de tiruri ruseşti care s-au soldat cu trei morţi, între care un militar, şi care au provocat rănirea altor nouă soldaţi. Aceste tiruri vizau infrastructuri feroviare şi un aerodrom militar.

Oraşul Kropivniţki avea înainte de invazia rusă circa 220.000 de locuitori. Acesta este situat la circa 300 de kilometri sud de Kiev, capitala ucraineană.

Citește și Viktor Orban: Unitatea europeană este importantă. Ne vom strădui să implementăm decizia privind reducerea consumului de gaze

„Nu vom ceda!”, transmite Moscovei Zelenski

ACTUALIZARE 13.43 Rusia nu va reuşi să-i intimideze pe cetăţenii ucraineni prin teroarea atacurilor cu rachete, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia Zilei statalităţii ucrainene, sărbătoare marcată pentru prima oară în Ucraina, în plină invazie rusă, în condiţiile în care forţele ruse au lansat la primele ore ale dimineţii cel puţin 20 de rachete dinspre Belarus numai asupra regiunilor Cernigov şi Kiev, relatează agenţiile de presă Unian şi DPA.

"A fost o dimineaţă nelinştită. Din nou teroarea rachetelor, dar Ucraina nu va ceda. Nu ne vom lăsa intimidaţi!", a subliniat Zelenski într-un discurs în care a transmis populaţiei felicitări cu ocazia Zilei statalităţii ucrainene, sărbătoare instituită de el anul trecut (2021), pe lângă Ziua independenţei Ucrainei, marcată la 24 august, în condiţiile în care Rusia contestă însuşi dreptul statului ucrainean la existenţă prin acest război declanşat la 24 februarie.

"Ucraina este un stat independent, liber şi indivizibil. Şi aşa va fi pentru totdeauna!", a afirmat Zelenski, care a postat un videoclip emoţionant despre lupta ţării sale împotriva ocupanţilor ruşi. Ţara luptă pentru libertatea sa, a spus el, în cea de-a 155-a zi de război.

Liderul separatist prorus din Doneţk (estul Ucrainei), Denis Puşilin, declarase anterior că "a venit timpul 'să eliberăm' din nou oraşele Harkov, Odesa şi Kiev, Cernigov, Poltava, Dnepropetrovsk, Luţk", într-o postare pe contul său Telegram, conform media de stat ruse.

În actualul război, declanşat de Rusia la 24 februarie, care a intrat în cea de-a şasea lună, Zelenski a spus că Ucraina a pierdut până acum controlul asupra a aproximativ 20% din teritoriul său, cerând mai multe arme grele Occidentului pentru a opri atacurile ruseşti şi a elibera teritoriile ocupate.

Odată cu această nouă sărbătoare, instituită de Zelenski acum un an, Ucraina contrazice, de asemenea, afirmaţiile Moscovei că nu este deloc un stat real, ci o entitate artificială. Volodimir Zelenski a respins în mod repetat şi hotărât acest lucru.

La Kiev, marele cneaz Volodimir (Vladimir) a adoptat oficial creştinismul la 28 iulie în anul 988. În trecut, ziua de 28 iulie era marcată de ruşi şi ucraineni împreună.

În finalul mesajului său, Volodimir Zelenski a lansat un apel către ucraineni la coeziune, subliniind că numai dacă ei vor fi uniţi vor putea păstra statalitatea Ucrainei, potrivit Unian.

Bază militară devastată de rachete ruseşti în apropiere de Kiev

ACTUALIZARE 13.38 Rachete de croazieră ruse au vizat joi o bază militară situată în apropiere de Kiev, distrugând-o parţial, a anunţat Statul Major ucrainean, citat de AFP.

„În jurul orei 05:00 dimineaţa (02:00 GMT), inamicul a lansat un atac trăgând şase rachete de croazieră Kalibr asupra unei unităţi militare din Liutej, în regiunea Kiev”, a declarat presei Oleksii Gromov, un înalt responsabil al Statului Major ucrainean.

O clădire de la această bază a fost distrusă, iar alte două avariate, a specificat el, adăugând că una din cele şase rachete a fost doborâtă de antiaeriana ucraineană.

Rachetele au fost trase dinspre Crimeea, peninsula anexată în 2014 de Moscova, a indicat acelaşi înalt responsabil militar ucrainean. Potrivit Ukrinform, rachetele au fost lansate din Marea Neagră din zona Capului Fiolent.

Alte bombardamente cu lansatoare de rachete multiple au vizat regiunea Cernigov (Cernihiv) în nordul Ucrainei, care au fost lansate din Belarusul vecin, aliat al Moscovei, a adăugat Gromov, recunoscând că s-au înregistrat "pierderi" în rândul militarilor ucraineni, fără să indice vreo cifră.

Anterior, media ucrainene consemnau peste 20 de rachete lansate de forţele ruse dinspre Belarus asupra regiunilor Cernigov şi Kiev.

Forţele ruse, potrivit lui Oleksii Gromov, continuă să facă tentative pentru a avansa în apropiere de Siversk şi Bahmut, în Donbas, regiunea industrială pe care Moscova vrea să o cucerească. Situaţia acolo este „dificilă, dar în întregime sub control”, a asigurat el.

În regiunea ocupată Herson, în sudul ţării, unde forţele ucrainene sunt angajate în operaţiuni de contraatac, trei sate au fost recucerite de la ruşi în ultimele două săptămâni, a adăugat el.

Alţi responsabili ucraineni au raportat bombardamente ruseşti în mai multe regiuni ale Ucrainei joi.

„Este o dimineaţă neliniştită. Din nou-teroarea rachetelor", a scris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram, asigurând că totodată că Kievul „nu va ceda şi nu va renunţa”.

Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte două rănite în urma unui bombardament în regiunea Dnipropetrovsk, a anunţat pe Telegram guvernatorul său Valentin Reznicenko.

Guvernatorul regiunii Nikolaev, în sudul ţării, a relatat despre un bombardament "masiv" cu rachete care a distrus o şcoală şi a făcut cel puţin un rănit.

Primarul din Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, situat în nord-est, a evocat două atacuri cu rachete S-300, care au provocat incendii.

Rusia anunță arestarea a peste 20 de „complici” în regiunile ocupate din sudul Ucrainei

ACTUALIZARE 13:10 Forţele de ocupaţie ruse au anunţat joi arestarea a peste 20 de „complici” ai armatei ucrainene în regiunile ocupate în Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei, relatează AFP, într-un moment în care forţele ucrainene se pregătesc de o contraofensivă, desfăşurând până în prezent acţiuni de contraatac.

Garda Naţională rusă (Rosgvardia) a arestat „în regiunile Herson şi Zaporojie 21 de complici ai forţelor armate ucrainene”, indică administraţia de ocupaţie din Herson într-un comunicat pe Telegram, potrivit Agerpres.

În cursul percheziţiilor la domiciliul acestora a fost confiscat un arsenal din 13 lansatoare de grenade, peste 31.000 de cartuşe de calibru diferit, 53 de grenade şi peste 24 kilograme de explozibili, potrivit sursei citate.

În plus, în comunicat se mai spune că şapte mine şi obuze de artilerie au fost dezamorsate, fără alte precizări.

Serviciile de securitate ruse au destructurat de asemenea în Herson un grup de agenţi ucraineni care furniza informaţii armatei ucrainene privind amplasamentul forţelor ruse în acest oraş şi în împrejurimile sale pentru a ghida tirurile cu rachete ucrainene, potrivit unei surse militare ruse, citată de agenţia oficială de presă RIA Novosti.

Acest anunţ intervine la o zi după lovituri ucrainene care au distrus parţial un important pod strategic din Herson, Antonovski, cu rol-cheie în aprovizionarea forţelor ruse şi a oraşului.

Herson, capitala regiunii omonime, se află la doar câţiva kilometri de front, unde forţele ucrainene au trecut la acţiuni de contraofensivă pentru a recuceri aceste teritorii pierdute chiar din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina.

Medvedev publică o hartă cu Ucraina dezmembrată și împărțită între Rusia, Polonia, Ungaria și România

ACTUALIZARE 12:25 Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, fostul președinte Dmitri Medvedev, a publicat miercuri pe contul său de Telegram o hartă care arată Ucraina dezmembrată. Potrivit lui Medvedev, această hartă a fost creată de „analiștii occidentali”.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citește și Reacția MAE, după ce Medvedev a publicat o hartă în care Ucraina e împărțită între mai multe țări, printre care și România

Contraofensiva ucraineană în Herson ia amploare. Redistribuire masivă de trupe rusești în sud

ACTUALIZARE 11:36 Contraofensiva Ucrainei în Herson ia amploare, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit. Acţiunile de contraatac ucrainene au izolat practic oraşul Herson (sud), ocupat de ruşi, plasând mii de soldaţi ruşi staţionaţi lângă fluviul Nipru într-o situaţie „foarte vulnerabilă”, au declarat joi responsabili din Ministerul Apărării de la Londra şi din serviciile de informaţii britanice, potrivit Reuters.

Într-un raportul zilnic, ministerul britanic spune că forțele ucrainene au stabilit un cap de pod la sud de râul Ingulets, care formează granița de nord a Hersonului ocupat de ruși.

„Ucraina și-a folosit noua artilerie cu rază lungă de acțiune pentru a deteriora cel puțin trei dintre podurile de peste râul Nipru pe care Rusia le folosea pentru aprovizinoarea zonelor ocupate. Unul dintre acestea, podul Antonivskiy lung de 1.000 de metri din apropierea orașului Herson, a fost avariat săptămâna trecută. Ucraina a lovit podul din nou pe 27 iulie făcând podul inutilizabil. Armata 49 a Rusiei este staționată pe malul de vest al râului Nipro și acum pare extrem de vulnerabilă. În mod similar, orașul Herson, cel mai important centru ocupat de Rusia, este acum practic separat de celelalte teritorii ocupate. Pierderea sa ar submina grav încercările Rusiei de a prezenta ocupația ca un succes”, se arată în comunicarea britanicilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev, atrăsese atenţia anterior într-o postare pe Twitter că Rusia concentrează "un număr maxim de trupe" în direcţia Herson, dar nu a oferit detalii în acest sens.

Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, anunţase şi el că Rusia a procedat la o "redistribuire masivă" de forţe din est în sud în ceea ce a echivalat drept o trecere strategică de la atac la apărare.

Citește și Ce discută rușii pe plaja din Crimeea, în timp ce beau bere și se uită după avioanele lui Putin

Peste 20 de rachete au fost lansate din Belarus, spune armata ucraineană

ACTUALIZARE 11:20 Oficialii ucraineni au făcut publice câteva detalii despre atacul raportat cu rachete asupra regiunii Cernihiv în această dimineață.

Comandamentul operațional nord al Ucrainei a publicat o actualizare care citează informații pe care le-au primit din surse din Belarus despre lansarea a peste 20 de rachete.

Nouă rachete au lovit regiunea Cernihiv. Încă nu au fost raportate victime.

Rusia a lovit cu rachete regiunea Kiev, anunță guvernatorul zonei

ACTUALIZARE 10:05 Rusia ar fi lovit infrastructura din regiunea Kiev în această dimineață, potrivit unor oficiali ucraineni.

Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, a declarat că un atac cu rachete a fost lansat asupra districtului Vyshgorod, la nord de capitală.

Într-o actualizare pe Telegram postată imediat după ora 6 dimineața, Kuleba a spus: „În această dimineață, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra uneia dintre comunitățile din districtul Vyshgorod. Informațiile despre victime sunt în curs de clarificare. Toate serviciile de urgență se află deja la fața locului”, a transmis acesta, citat de The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Moscova redistribuie trupe în sudul Ucrainei

ACTUALIZARE 09:50 Forțele rusești întreprind o „redistribuire masivă” de trupe în trei regiuni din sudul Ucrainei, în ceea ce pare a fi o schimbare de tactică din partea Moscovei, a declarat miercuri un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski, citat de The Guardian.

Oleksii Arestovici a declarat că Rusia a trimis trupe în regiunile Melitopol și Zaporizhzhia și în Herson.

„Acest lucru ne-ar pune într-o poziție în care nu suntem în stare să ne eliberăm tot teritoriul și să apelăm la discuții. Putin a trimis o armată în Ucraina pentru a recrea Uniunea Sovietică”, a adăugat Arestovici, într-un interviu acordat televiziunii de stat ucrainene.

Operațiunea de eliberare a Hersonului „a început deja”, spune Ucraina

ACTUALIZARE 09:30 Ucrainenii anunță că operațiunea de eliberare a Hersonului „a început deja” după ce au lovit miercuri ruta cheie de aprovizionare a Rusiei prin podul Antonivskiy în orașul din sudul ocupat de ruși.

Consilierul prezidențial, Oleksii Arestovici a confirmat, de asemenea, strategia Ucrainei de a izola forțele ruse, susținând că există „un anumit plan” al forțelor armate ale Ucrainei de „izolare a operațiunilor militare [Rusia]”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că ucrainenii vor reconstrui podul Antonivskiy, după ce vor recupera teritoriile ocupate de ruși.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

SUA: Peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina

Peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina, a declarat miercuri pentru CNN o membră democrată a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Elissa Slotkin.

Ea a făcut această declaraţie după un briefing clasificat cu oficiali ai administraţiei preşedintelui american Joe Biden.

„Au fost informaţi că peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi, un număr uriaş. Au investit enorm în forţele lor terestre, iar acum 80% din trupele lor terestre sunt împotmolite şi obosite”, a afirmat Elissa Slotkin, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Democrata, care s-a întors recent dintr-o vizită în Ucraina, a mai declarat că următoarele trei-şase săptămâni ar putea fi decisive pentru evoluţia conflictului.

Conform celei mai recente estimări a Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, 15.000 de militari ruşi au fost ucişi în lupte. Nu există date oficiale de la partea rusă cu privire la bilanţul deceselor în rândul armatei sale.

Rusia a invadat Ucraina vecină la 24 februarie.

Blinken va vorbi cu Lavrov - prima discuție oficială SUA-Rusia de la începutul războiului

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat miercuri că intenţionează să discute în curând cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru prima data de la invazia rusă a Ucrainei la sfâşitul lui februarie.

Această conversaţie telefonică, prevăzută "în următoarele zile (...), nu va fi o negociere pe tema Ucrainei", ci ar trebui să se concentreze asupra americanilor închişi în Rusia şi reluării exporturilor ucrainene de cereale, a precizat secretarul de stat american în cursul unei conferinţe de presă.

Antony Blinken și Serghei Lavrov
Antony Blinken și Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

"Plănuiesc să evoc un subiect care este o prioritate pentru noi: eliberarea lui Paul Whelan şi a lui Brittney Griner care au fost arestaţi pe nedrept şi cărora ar trebui să li se permită să se întoarcă acasă", a declarat el.

"Am pus o ofertă rezonabilă pe masa negocierilor în urmă cu câteva săptămâni pentru a facilita aceste eliberări", a adăugat Antony Blinken, refuzând să precizeze în ce constă oferta americană.

Fostul ambasador al Statelor Unite la Moscova, Michael McFaul a îndemnat administraţia preşedintelui Joe Biden să-i schimbe pe cei doi deţinuţi americani pentru Viktor Bout, un traficant de arme rus închis în Statele Unite.

Baschetbalista Brittney Griner a fost arestată pe aeroportul din Moscova în februarie, după ce în bagajul ei de mână au fost găsite "ţigări electronice" şi un "lichid care prezenta un miros special" de ulei de canabis, conform serviciului federal al vămilor ruse. Ea riscă până la 10 ani de închisoare.

Fostul soldat american Paul Whelan, fost responsabil pe probleme de securitate la o companie de piese auto, închis din 2018, continuă să-şi susţină nevinovăţia după ce a fost condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia pentru spionaj.

Antony Blinken a adăugat că intenţionează să discute cu ministrul rus de externe acordul dintre Kiev şi Moscova încheiat săptămâna trecută la Istanbul, prin medierea Turciei şi sub egida ONU, pentru a permite livrarea în străinătate a aproximativ 25 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene.

"Sperăm că acest acord va permite rapid să se expedieze din nou cerealele ucrainene prin Marea Neagră şi că Rusia îşi va onora promisiunea de a permite trecerea acestor nave", a spus el.

Cu toate acestea, responsabilii ucraineni au afirmat în repetate rânduri că nu au încredere în Moscova pentru a asigura securitatea convoaielor şi reamintesc tirurile de rachete ruse, sâmbătă, asupra portului Odesa.

Kremlinul, la rândul său, a declarat că nu vede obstacole în calea reluării exporturilor, îngreunate şi de prezenţa minelor maritime puse de forţele ucrainene pentru a se apăra împotriva unui asalt amfibiu rus.

Operaţiunea de deminare va avea loc doar "în coridorul necesar exporturilor", potrivit Kievului.

Ultima conversaţie telefonică între cei doi miniştri a avut loc la 15 februarie, când Antony Blinken a avertizat Rusia împotriva unei invazii a Ucrainei. Nouă zile mai târziu, forţele ruse au intrat pe teritoriul ucrainean, ceea ce au determinat Statele Unite şi aliaţii lor să-i impună o serie de sancţiuni financiare pentru a izola Moscova la nivel internaţional.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri