Reacția furioasă a Chinei după escala președintei Taiwanului la New York. „Ar putea duce la un conflict foarte-foarte serios”

Data publicării:
Tsai Ing-wen inconjurata de garzi de corp la new york
Președinta taiwaneză Tsai Ing-wen a fost întâmpinată de o mulțime de simpatizanți la New York. Foto: Profimedia

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a sosit miercuri la New York, unde a făcut o escală, în drum spre Guatemala şi Belize. Această oprire pe teritoriul Statelor Unite, pe care Washingtonul o califică drept „tranzit”, nu „vizită”, a stârnit reacția furioasă a Chinei, care amenință că s-ar putea ajunge la un „conflict foarte-foarte serios”.

Parteneriatul dintre Taiwan şi Statele Unite se bazează pe valori şi interese comune, a declarat preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen miercuri, când a sosit la New York, în drum spre Guatemala şi Belize.

La o cină unde au fost prezenţi peste 700 de taiwanezi care trăiesc în Statele Unite, lidera de la Taipei a spus că Taiwanul şi-a demonstrat hotărârea de a se apăra şi capacitatea de a contribui la salvgardarea stabilităţii regionale.

Ea a exprimat angajamentul Taiwanului de a coopera în continuare cu parteneri democratici pentru a „păşi ferm pe calea libertăţii şi a democraţiei”, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

China a condamnat în termeni duri deplasarea lui Tsai în SUA. China consideră Taiwanul parte a teritoriului său, în pofida faptului că insula democratică are un guvern independent încă din 1949.

Casa Albă a afirmat că opririle lui Tsai Ing-wen în SUA sunt în concordanţă cu relaţia neoficială durabilă între Washington şi Taipei. „Aceste opriri nu sunt vizite, sunt private şi neoficiale”, a declarat directorul de comunicare al Consiliului de Securitate Naţională american, John Kirby.

„Republica Populară Chineză nu ar trebui să folosească acest tranzit ca pe un pretext pentru intensificarea vreunei activităţi agresive în jurul strâmtorii Taiwan. SUA şi China au diferenţe de opinie când este vorba despre Taiwan, dar au reuşit să gestioneze aceste diferenţe timp de peste 40 de ani”, a spus Kirby.

Reacția Beijingului

Însă Beijingul a respins interpretarea Washingtonului. Xu Xueyuan, însărcinata cu afaceri a Chinei la ambasada din Washington, a spus că China nu acceptă această explicație.

„Așa-zisul «tranzit» este doar o acoperire pentru adevăratele ei intenții de a pleda pentru independența Taiwanului”, a declarat Xu Xueyuan la o conferință de presă.

Însărcinata cu afaceri a mai spus că această călătorie a președintei taiwaneze „ar putea conduce la un conflict foarte-foarte serios în relațiile dintre SUA și China” și a condamnat vânzările de arme ale Statelor Unite către Taiwan, precum și întâlnirile dintre oficialii de rang inferior ai celor două țări.

SUA încalcă principiul „O singură China”, a mai acuzat Xu, transmițând și un avertisment: „Avem o zicală, «Cine se joacă cu focul, va pieri de foc». Aceasta nu este o amenințare. Guvernul chinez trebuie să reacționeze la încălcarea principiului «O singură China»”.

Tsai Ing-wen urmează să ajungă în Guatemala pe 31 martie. În drumul de întoarcere, ea se va opri la Los Angeles. Diverse media au sugerat că Tsai se va întâlni cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, Kevin McCarthy, în California pe 5 aprilie şi că va rosti un discurs la Biblioteca prezidenţială „Ronald Reagan”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri