Republica Moldova dă în judecată Gazprom pentru reducerea livrărilor de gaze

Data publicării:
Gazprom
Republica Moldova vrea să dea în judecată gigantul rus Gazprom. Foto: Profimedia Images

Chişinăul se pregăteşte să acţioneze în judecată gigantul rus Gazprom, pe care îl consideră responsabil de actuala criză energetică din Republica Moldova, a declarat ministrul moldovean al infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, informează Agerpres.

"Faptul că noi suntem nevoiţi să cumpărăm gaz şi curent de pe piaţă (internaţională) este din vina Gazpromului şi juriştii noştri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acţiona concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului", a afirmat Spînu, citat de Unimedia.

În opinia oficialului de la Chişinău, "criza energetică prin care trece acum Moldova este generată de Gazprom-Kremlin".

"Dacă acest concern şi-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare şi toţi vor avea gaz şi energie", a afirmat el.

Spînu spus că Republica Moldova va cere despăgubiri companiei ruse, dat fiind că, din cauza Gazprom, autorităţile din Republica Moldova s-au văzut obligate să ia "bani de pe alte segmente, să luăm credite".

"Gazprom poate face orice. În ultimul an, ei ne-au demonstrat că sunt capabili de orice. Ei au tăiat gazul la toată Europa. Au închis gazul bulgarilor, italienilor, germanilor. Au închis robinetul spre Ucraina, au deconectat Polonia, Finlanda", a amintit el.

Republica Moldova se confruntă cu întreruperi în furnizarea de gaz rusesc şi cu pene de curent, de mai multe luni. Autorităţile de la Chişinău s-au văzut nevoite să ceară ajutorul Uniunii Europene şi să cumpere volume suplimentare de la ţări terţe.

La începutul lunii decembrie, inclusiv România a început să livreze gaz către Republica Moldova, prin conducta Iaşi-Ungheni.

În octombrie, Gazprom a redus cu 30% furnizarea de gaz către Moldova şi cu 50% în noiembrie, comparativ cu cantităţile stabilite, iar în decembrie scăderea va fi de 56,5%, aminteşte agenţia EFE.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri