Reuters: Rusia a declanşat un asalt total asupra Donbasului. Scopul: încercuirea tuturor trupelor ucrainene din regiune

Data actualizării: Data publicării:
Ukrainian Forces Destroy Mortar Whose Location Was Revealed By Russian Propaganda Film
Mortier greu autopropulsat al armatei ruse, distrus de artileria ucraineană în apropiere de Severodoneţk, Lugansk. Foto: Profimedia Images

Forţele ruse au lansat un „asalt total” în Donbas asupra a două oraşe strategice din regiune: Severodoneţk şi Lisiciansk. Bătălia se anunţă a fi una decisivă şi de soarta ei depinde succesul sau eşecul campaniei militare ruse în estul Ucrainei. Cucerirea acestor două localităţi ar permite armatei ruse să încercuiască şi să prindă în capcană forţele armatei ucrainene, informează Reuters.

Severodoneţk este cel mai estic oraş din zona Donbasului aflată în continuare sub controlul armatei ucrainene şi se află pe malul estic al râului Siverski Doneţ din regiunea Lugansk. Pe malul opus al râului este situat oraşul Lisiciansk. Cele două oraşe au ajuns să aibă o importanţă strategică vitală în războiul din Ucraina: în prezent, trupele ruse atacă din trei direcţii cu scopul de a reuşi încercuirea trupelor ucrainene din regiune.

Avocatul Poporului din Ucraina a avertizat că oraşul Severodoneţk, aflat de câteva săptămâni sub asaltul trupelor ruse, riscă să devină un nou Mariupol.

De asemenea, guvernatorul ucrainean al provinciei Lugansk a spus că trupele au mărit intensitatea bombardamentelor şi atacurilor asupra oraşului de 15.000 de locuitori, distrus aproape în întregime.

În analiza de marți dimineață a războiului, Ministerul britanic al Apărării a transmis că Rusia și-a sporit intensitatea operațiunilor în Donbas, încercând să încercuiască Severodonețk, Lisichansk și Rubine. În prezent, axele nordice și sudice ale acestei operațiuni sunt separate de aproximativ 25 km de teritoriu deținut de Ucraina.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Londra spune că a existat o puternică rezistență ucraineană, forțele care ocupă poziții defensive bine săpate. Operațiunea de lungă durată a forțelor comune a Ucrainei păstrează probabil comanda și controlul efectiv asupra acestui front, subliniază britanicii.

Britanicii avertizează că dacă linia frontului din Donbas se va deplasa mai spre vest, aceasta va extinde liniile de comunicație ruse și probabil că forțele armate ale lui Putin se vor confrunta cu noi dificultăți logistice de aprovizionare.

La începutul lunii mai, trupele Moscovei au înregistrat pierderi grele în regiune: un batalion al armatei ruse şi-a pierdut aproape în întregime toate blindatele din dotare, după trei încercări eşuate de forţare a râului Siverski Doneţ, cu scopul de a încercui trupele Kievului din zona oraşului Severodoneţk.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri