Sari la conținut

Hazard și stare de urgență în orașul cuprins peste noapte de un nor dens de smog

Panică în capitala indiană Delhi, după ce un nor dens din așa-numitul „smog ucigaș” a învăluit orașul. Locuitorii se tem că aerul a devenit irespirabil, din cauza nivelului periculos al poluării, scrie BBC News.

Calitatea aerului s-a redus semnificativ, iar vizibilitatea este redusă, în condițiile în care poluarea din oraș este de 30 de ori peste limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Asociația Medicală Indiană a declarat stare de urgență în oraș și cere guvernului să facă tot posibilul pentru a limita impactul acestui pericol.

Organizația Central Pollution Control Board, care monitorizează calitatea aerului, a înregistrat un nivel fără precedent al poluării, iar calitatea aerului este marcată ca hazard. Potrivit unui ministru indian, smogul a apărut după arderea miriștilor și resturilor vegetale.

„Delhi a devenit o cameră de gazare. În fiecare an, în această perioadă, se întâmplă același lucru. Trebuie să găsim o alternativă la arderea miriștilor”, a declarat ministrul și i-a cerut omologului său din Ministerul Educației să închidă școlile, pentru câteva zile.

De asemenea, maratonul care urma să aibă loc în oraș pe 19 noiembrie ar putea fi amânat. Mai mulți locuitori s-au plâns pe rețelele sociale că aerul este dificil de respirat, în condițiile în care în atmosferă se regăsesc particule toxice, care pot intra în plămâni, în valoare de 700 de micrograme pe metrul cub, o cifră alarmant de ridicată pentru sănătatea oamenilor.

Pe aceeași temă