Rusia e suspectată că a plănuit să pună dispozitive incendiare la bordul avioanelor cu destinația SUA și Canada (WSJ)

Data publicării:
Avion DHL
Dispozitivele explozive găsite au fost doar un test, cred serviciile de informații. Foto: Profimedia

Oficialii de securitate occidentali cred că o operațiune rusă secretă a expediat două dispozitive incendiare prin DHL, ca parte a unui complot mai mare pentru a „declanșa incendii la bordul avioanelor de marfă sau de pasageri care zboară spre SUA și Canada”, scrie Wall Street Journal.

Oficiali occidentali din domeniul securității spun că sunt de părere că două dispozitive incendiare, expediate prin DHL, au făcut parte dintr-o operațiune rusă secretă care a avut ca scop, în cele din urmă, să provoace incendii la bordul aeronavelor de marfă sau de pasageri care zboară spre SUA și Canada, în timp ce Moscova intensifică campania de sabotaj împotriva Washingtonului și a aliaților săi.

Dispozitivele s-au aprins la centrele logistice DHL în iulie, unul în Leipzig, Germania, și altul în Birmingham, Anglia. Exploziile au declanșat o cursă multinațională pentru găsirea vinovaților.

Cum arătau dispozitivele explozive

Acum, anchetatorii și agențiile de spionaj din Europa și-au dat seama cum au fost fabricate dispozitivele - aparate de masaj electrice implantate cu o substanță inflamabilă pe bază de magneziu - și au ajuns la concluzia că acestea au făcut parte dintr-un complot rusesc mai amplu, potrivit unor oficiali din domeniul securității și unor persoane familiarizate cu ancheta.

Oficialii din domeniul securității spun că aparatele electrice de masaj, trimise în Regatul Unit din Lituania, par să fi fost un test pentru a afla cum să se introducă astfel de dispozitive incendiare la bordul avioanelor cu destinația America de Nord.

Biroul Procurorului Național al Poloniei a declarat că autoritățile de acolo au arestat patru persoane în legătură cu incendiile și le-au acuzat de participare la operațiuni de sabotaj sau terorism în numele unei agenții de informații străine. Polonia colaborează cu alte țări pentru a găsi cel puțin încă doi suspecți.
„Scopul grupului a fost, de asemenea, de a testa canalul de transfer pentru astfel de colete, care urmau să fie trimise în cele din urmă în Statele Unite ale Americii și Canada”, a declarat procuratura, fără a preciza cine a orchestrat eforturile grupului.

Însă șeful agenției poloneze de informații externe, Pawel Szota, a declarat că spionii ruși sunt de vină și că un astfel de atac, dacă ar fi fost pus în aplicare, ar fi reprezentat o escaladare majoră în campania Moscovei împotriva Occidentului. „Nu sunt sigur că liderii politici din Rusia sunt conștienți de consecințele dacă unul dintre aceste pachete ar exploda, provocând un eveniment cu victime în masă”, a declarat Szota.

Comentariile lui Szota sunt ecoul declarațiilor altor oficiali de informații occidentali, care au indicat că Rusia, și în special agenția sa de informații militare, cunoscută sub numele de GRU, a fost responsabilă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, solicitat să comenteze de Wall Street Journal, a declarat: „Nu am auzit niciodată nicio acuzație oficială” privind implicarea Rusiei, adăugând: „Acestea sunt insinuări tradiționale nefondate din partea mass-media”.

Citește și

Trump spune că l-a amenințat pe Putin cu o lovitură asupra Moscovei dacă invadează Ucraina: „O să îți spulber buncărele în care stai

Campanie de sabotaj în plină expansiune

Autoritățile europene susțin că Rusia se află în spatele unei campanii de sabotaj în plină expansiune, care include incendii provocate în Regatul Unit și Republica Cehă, atacuri asupra conductelor și cablurilor de date din Marea Baltică și manipularea aprovizionării cu apă în Suedia și Finlanda.

La începutul acestui an, Statele Unite au avertizat Germania că Rusia intenționează să îl ucidă pe directorul executiv al Rheinmetall, gigantul german în domeniul armamentului care aprovizionează Ucraina.

În lunile care au urmat incendiilor de la centrele logistice DHL, șefii ambelor agenții de informații din Regatul Unit au subliniat operațiunile de sabotaj ale Rusiei. În septembrie, Richard Moore, șeful MI6, serviciul de informații externe al Marii Britanii, a declarat că agențiile de spionaj ruse au „devenit puțin sălbatice în unele dintre comportamentele lor”.

O lună mai târziu, Ken McCallum, șeful MI5, agenția de spionaj internă a Regatului Unit, a avertizat că Rusia orchestrează „incendieri, sabotaje și acțiuni mai periculoase, desfășurate cu o imprudență din ce în ce mai mare”.

Un mare pas înainte

Doborârea unor avioane comerciale de pasageri sau de marfă ar fi un pas mare înainte, iar unele agenții de informații occidentale s-au întrebat dacă un astfel de complot ar putea fi rezultatul unui plan pus în aplicare de spioni ruși fără autorizarea deplină a Kremlinului, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Un purtător de cuvânt al CIA din Washington nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Citește și

Lavrov spune că Europa se pregătește de un „conflict armat direct” cu Rusia. „Se grăbesc într-o aventură sinucigașă”

Rusia a plătit „un preț uluitor pentru nebunia imperială a lui Putin”. Lloyd Austin: Nu a atins niciun obiectiv strategic în Ucraina


 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este „Legiunea Străină” și cine sunt mercenarii din spate. Legătura cu...
Digi FM
Kim Basinger a împlinit 71 de ani. Cum arată azi starul din "9 săptămâni și jumătate", fosta regină a...
Pro FM
Anca Țurcașiu a dezvăluit identitatea iubitului ei. Cine este și cu ce se ocupă Călin, bărbatul care o face...
Film Now
Nominalizări Globurile de Aur 2025. "Emilia Perez", 10 nominalizări, românul Sebastian Stan, în cursa pentru...
Adevarul
Cine sunt cunoștințele din fotbal ale periculosului Horațiu Potra. Oamenii se tem acum să vorbească
Newsweek
Cine ia bani în plus la pensie și la salariu de Moș Crăciun? Ce plăți sociale se fac în decembrie?
Digi FM
Analiză dură a lui Theodor Paleologu: „Capitolul Iohannis trebuie...
Digi World
Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte. O alegere mică, diferențe importante
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Keanu Reeves a renunțat la părul lung pe care-l avea de ani buni. "De ce arată de parcă are 35 de ani?" - au...
UTV
Ce parere are mama Olgai Gutan despre noul ei iubit, CRBL. „Un barbat de 46 de ani, divortat si cu un copil...