Rusia și China au cerut ca NATO să-și înceteze expansiunea iar Moscova se opune independenței Taiwanului

Data actualizării: Data publicării:
GettyImages-1139368209-1536x1024
Foto: Getty Images

Rusia și China au cerut, într-o declarație comună emisă vineri, ca NATO să-și înceteze expansiunea, iar Moscova a transmis că sprijină pe deplin poziția Beijingului privind Taiwanul și că se opune independenței statului insular în orice formă, transmite Reuters.

Declarația comună, care include critici dure la adresa SUA, a fost emisă în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin în China, pentru Jocurile Olimpice de iarnă.

Kremlinul a spus că Putin și președintele chinez Xi Jinping au avut o conversație călduroasă și productivă în Beijing și a spus despre relațiile dintre cele două țări că reprezintă un parteneriat avansat cu un caracter special.

Putin a dezvăluit și un nou acord major de livrare de gaze Chinei, semn ce arată aprofundarea relațiilor dintre cei doi vecini, în contextul tensiunilor în creștere din relațiile lor cu Occidentul.

„Partea rusă reafirmă sprijinul său pentru principiul «O singură China», confirmă că Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei și se opune oricărei forme de independență a Taiwanului”, mai arată declarația comună.

Cele două țări și-au exprimat îngrijorările despre „avansarea planurilor SUA de a dezvolta sistemul global de apărare balistică și desfășurarea elementelor sale în diferite regiuni ale lumii, combinat cu capacitatea construirii armelor non-nucleare de mare precizie pentru dezarmarea atacurilor și altor obiective strategice”.

Cele două state au spus că se opun expansiunii NATO și au cerut Alianței să abandoneze „abordările ideologizate de tip Război Rece”.

Încetarea adăugării de noi state din est în NATO este o cerere cheie a Kremlinului în conflictul cu Occidentul în ceea ce privește Ucraina. SUA au respins unele dintre propunerile cheie ale Moscovei însă au spus că vor să discute alte subiecte precum controlul armelor.

China sprijină propunerile Rusiei de a crea în Europa garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic, mai arată declarația comună.

Kremlinul a declarat că președinții au mai discutat și nevoia de a lărgi comerțul în monezile naționale din cauza impredictibilității privind folosirea dolarului.

Președintele american Joe Biden a spus că firmele americane ar putea fi private de abilitatea de a face comerț în dolari ca parte a sancțiunilor impuse în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri