Rusia susține că a început retragerea trupelor din Crimeea, după exercițiile militare

Data publicării:
Serghei Şoigu ministrulrus al apararii
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu Foto: Profimedia Images

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că a început retragerea trupelor mobilizate în ultimul timp în Crimeea şi în zonele de la frontiera cu Ucraina spre bazele lor permanente, după participarea acestora la exerciţii militare, a relatat agenţia de presă oficială rusă TASS, citată de Reuters. potrivit Agerpres.

„În prezent, unităţile şi grupările noastre militare se îndreaptă spre liniile feroviare de încărcare în vagoane şi aerodromuri, nave de desant, platforme feroviare şi avioane militare de marfă”, a indicat ministerul, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Aceasta retragere a început în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, a doua zi după exerciţii care au reunit aproximativ 10.000 de militari în aceasta regiune, potrivit Interfax. Totuși, potrivit unui oficial al Uniunii Europene, Rusia a masat peste 100.000 de soldați în apropierea frontierei. Nu este clar dacă ordinul de retragere implică toate forțele mobilizate. 

„La 23 aprilie, forţele Districtului militar Sud şi forţele aeropurtate care au participat la manevrele de verificare surpriză au început să revină la bazele lor permanente”, conform ministerului.

Prezent joi la exerciţiile desfăşurate în Crimeea, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat retragerea - de la 23 aprilie până la 1 mai - a zeci de mii de militari desfăşuraţi în peninsulă şi în vestul Rusiei, la frontiera cu Ucraina, pentru ceea ce el a numit exerciţii surpriză pentru verificarea capacităţii de pregătire a forţelor ruse. 

Citește și SUA, după anunțul de retragere a trupelor ruse: Am auzit cuvintele, acum urmărim să vedem și faptele

Prezenţa unor efective atât de mari de soldaţi ruşi în apropierea Ucrainei, care luptă din 2014 împotriva rebelilor separatişti proruşi în Donbas, estul ţării, a alimentat tensiuni între Moscova, Kiev şi Occident în ultimele săptămâni.

Ucraina a suspectat Moscova de pregătirea unei invazii. Rusia a dezminţit, asigurând că manevrele sale nu sunt „ameninţătoare”, ci reprezintă un răspuns la exerciţiile NATO în Europa şi provocări ucrainene.

Prin ordinul de revenire a trupelor sale la bazele lor permanente din zona de graniţă cu Ucraina, Moscova aparent pune capăt episodului cu mobilizarea a zeci de mii de soldaţi la frontiera ruso-ucraineană, conform agenţiilor de presă citate.

Ucraina susține că retragerea trupelor nu este suficientă pentru soluționarea conflictului din Donbas

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat vineri că retragerea forţelor armate ruse de la graniţa cu ţara sa ar putea reduce tensiunile, dar că doar această măsură nu va stopa escaladarea sau conflictul în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, transmite Reuters.

Într-un comunicat de presă, Kuleba le-a cerut totodată partenerilor occidentali ai Ucrainei să continue să monitorizeze îndeaproape situaţia şi să ia măsuri eficiente de descurajare a Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că a început retragerea trupelor mobilizate în ultimul timp în Crimeea şi în zonele de la frontiera cu Ucraina spre bazele lor permanente, după participarea acestora la exerciţii militare.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri