Birourile regionale ale organizaţiei lui Aleksei Navalnîi au intrat oficial pe lista organizaţiilor „extremiste şi teroriste”

Data actualizării: Data publicării:
aleksei navalnii avand in spate un decor cu kremlinul
Aleksei Navalnîi. Foto: Profimedia

Reţeaua de birouri regionale a organizaţiei anticorupţie a opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi a fost adăugată oficial pe lista organizaţiilor „extremiste şi teroriste”, relatează AFP, citând un anunţ al serviciului rus de informaţii financiare, Rosfinmonitoring.

Acesta precizează, într-un comunicat, că a actualizat „lista de organizaţii şi de persoane” participante „la activităţi extremiste sau teroriste”, printre care apar de acum şi birourile regionale ale organizaţiei lui Aleksei Navalnîi, potrivit Agerpres.

Lista cuprinde sute de nume de organizaţii şi de personalităţi ruse şi străine, inclusiv grupările jihadiste Al-Qaida şi Stat Islamic. Ea se bazează pe o lege „împotriva spălării de bani obţinuţi ilegal şi a finanţării terorismului”.

Anunţul intervine în timp ce justiţia rusă examinează o cerere a parchetului ca reţeaua de birouri regionale şi Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) ale lui Navalnîi să fie recunoscute ca „extremiste”.

Rosfinmonitoring nu a precizat dacă includerea pe listă are legătură cu procesul în curs. Dacă solicitarea parchetului va fi acceptată, activităţile organizaţiilor opozantului Kremlinului vor fi interzise, iar membrii sau simpatizanţii lor ar risca pedepse grele de închisoare.

În faţa acestei ameninţări, cele 37 birouri regionale şi-au anunţat joi autodizolvarea.

Alexei Navalnîi a fost arestat în ianuarie, imediat după ce s-a întors în țară, iar în prezent este încarcerat într-o colonie penală. Alexei Navalnîi a anunțat că a încetat greva foamei, după o perioadă de peste 3 săptămâni. „Încep procedura de ieșire din greva foamei", a anunțat el într-un mesaj pe care l-a postat vineri pe Instagram. Navalnîi a precizat că medicii săi i-au spus că a mers prea departe cu protestul său și că în curând ei nu ar mai putea să-l salveze.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri