Generalul „Armaghedon” a fost arestat. Este acuzat că s-a aliat cu Prigojin în timpul rebeliunii Wagner

Data actualizării: Data publicării:
surovikin sta la birou, in uniforma
Generalul „Armaghedon” a fost arestat. Este acuzat că s-a aliat cu Prigojin în timpul rebeliunii Wagner. Foto: Profimedia

Generalul rus Serghei Surovikin a fost arestat, potrivit publicației The Moscow Times, care citează două surse apropiate Ministerului rus al Apărării.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă despre presupusa arestare a lui Surovikin, supranumit generalul „Armaghedon” de presa rusă, care nu a mai fost văzut în public de sâmbătă, când șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o rebeliune armată împotriva conducerii militare a Rusiei.

„Situația cu el nu era OK. Pentru autorităţi. Nu pot spune nimic mai mult”, a spus una dintre surse.

Potrivit celei de-a doua surse, arestarea a avut legătură cu rebeliunea militară a lui Prigojin.

„Se pare că Surovikin a ales să fie de partea lui Prigojin, iar acum l-au prins de ouă”, a spus sursa.

Întrebată despre locul unde s-ar putea afla generalul, sursa a răspuns: „Nu comentăm aceste informații nici măcar prin canalele noastre interne”.

Miercuri dimineață, bloggerul militar pro-război Vladimir Romanov a declarat că Surovikin a fost reținut duminică, a doua zi după rebeliunea încheiată brusc de Prigojin.

Romanov a susținut că Surovikin este acum reținut în centrul de detenție Lefortovo din Moscova.

Alexei Venediktov, redactorul-șef al fostului post de radio Ekho Moskvy (Ecoul Moscovei), care nu mai emite în prezent, a scris pe Telegram că Surovikin nu a intrat în contact cu familia sa de trei zile și că nu au putut fi contactate nici gărzile lui.

The New York Times a scris marți, citând ofițeri americani, că Surovikin ar fi cunoscut în prealabil planul lui Prigojin de a declanșa o rebeliune împotriva conducerii militare a Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins miercuri informațiile și le-a catalogat drept „speculații” și „bârfe”, sugerând că Putin nu a cedat cererilor lui Prigojin pentru o remaniere iminentă a conducerii armatei ruse.

Rebeliunea declanșată de Prigojin a declanșat cea mai gravă criză de securitate din Rusia, din ultimele decenii. Mercenarii Wagner au făcut însă cale întoarsă înainte să ajungă la Moscova, după ce Prigojin a acceptat un exil în Belarus, după o înțelegere cu președintele Alexandr Lukașenko.

Surovikin a comandat forțele Rusiei în Ucraina timp de trei luni, între octombrie 2022 și ianuarie 2023, până când a fost înlocuit de șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri