Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, amendată pentru „discreditarea” forţelor armate ale Rusiei

Data publicării:
Marina Ovsiannikova
Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a fost arestată pentru „discreditarea” armatei ruse şi „difuzarea de informaţii false” Foto: Profimedia

Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, celebră pentru momentul în care a întrerupt ştirile unei televiziuni de stat, prezentând un afiş împotriva invaziei din Ucraina, a fost condamnată joi la o amendă pentru noi declaraţii antirăzboi, transmite AFP.

Un tribunal din Moscova a amendat-o pe Ovsiannikova cu 50.000 de ruble (circa 800 de euro) pentru "discreditarea" forţelor armate ale Rusiei, infracţiune introdusă în codul penal rus în martie.

Instanţa a reţinut că jurnalista declarase în 13 iulie presei că aşa-zisa "operaţiune militară specială" - denumirea oficială folosită de Moscova pentru atacul împotriva Ucrainei - este "o crimă". Ea a vorbit atunci cu ocazia unei şedinţe de judecată în care era implicat disidentul Ilia Iaşin, aflat în detenţie, informează Agerpres.

După patru zile de la incident, Ovsiannikova a fost reţinută pentru scurt timp în regiunea Moscovei, la fel cum se întâmplase şi în martie, când a intrat în direct la televiziunea la care lucra, purtând o pancartă cu un mesaj împotriva războiului şi a propagandei din presa controlată de stat. Şi atunci, ea a fost doar amendată pentru gestul de protest difuzat ulterior în presa din întreaga lume.

Multă lume a apreciat curajul jurnalistei, însă în rândul opoziţiei ruse au fost şi voci care i-au reproşat anii lucraţi la postul TV Pervîi Kanal, aservit Kremlinului.

Ulterior, Ovsiannikova a fost angajată câteva luni în străinătate, în special la cotidianul german Die Welt. La începutul lui iulie, ea s-a întors în Rusia pentru un proces privind custodia celor doi copii ai săi.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri