Putin a semnat legea care simplifică și facilitează procesul de mobilizare a ruşilor în armată

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir putin zâmbește cu degetul pe buză
Președintele Rusiei, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat vineri legea care facilitează mobilizarea ruşilor în armată, text validat în două zile de parlament, potrivit agenţiilor ruse de presă, notează AFP.

Potrivit noii legi, un rezervist poate fi acum mobilizat pe cale electronică, printr-un portal al serviciilor publice ruse, sau dacă ordinul este predat unui terţ.

Până în prezent, convocările trebuiau predate personal.

Preşedintele Vladimir Putin a decretat în septembrie 2022 mobilizarea 300.000 de rezervişti, a cărei implementare a fost frecvent haotică.

Deşi Kremlinul neagă că doreşte să lanseze al doilea val de mobilizare, mulţi oameni din Rusia sunt îngrijoraţi din cauza asta, în contextul în care armata ucraineană pregăteşte o contraofensivă majoră.

Poliţia are dreptul să îi vâneze pe cei refractari, care riscă pedepse cu închisoarea. Administraţia financiară, universităţile şi alte organisme publice vor avea datoria de a furniza informaţiile personale ale mobilizaţilor.

Refuzul de a se prezenta la centrul de înrolare îi va priva astfel pe ruşi de posibilitatea de a lucra ca antreprenor sau independent, de a primi împrumuturi sau de a dispune de locuinţa şi maşina lor.

Aceste măsuri îi privesc, de asemenea, pe ruşii care au fugit din ţara lor şi lucrează de la distanţă.

Precedenta mobilizare din septembrie 2022 a provocat fuga a zeci de mii de ruşi în străinătate, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri