Sari la conținut

Rusia acuză SUA că formează foşti combatanţi ai Statului Islamic în Siria

Şeful Statului Major al armatei ruse a acuzat miercuri Statele Unite că antrenează foşti combatanţi ai Statului Islamic (SI) în Siria cu scopul de a destabiliza ţara, relatează Reuters.

shutterstock_676001056

Foto: Shutterstock

Generalul Valeri Gherasimov afirmă, într-un interviu publicat de cotidianul Komsomolskaia Pravda, că armata americană foloseşte o bază militară la Tanf, o axă strategică de comunicaţii situată la frontiera cu Irakul, în sudul Siriei.

Această bază, pe care Moscova o cataloghează drept ilegală, şi zona din jurul ei formează „o gaură neagră” în care jihadiştii pot opera, apreciază el.

Statele Unite susţin că acest complex de la Tanf este o bază temporară folosită în vederea formării unor forţe aliate cu scopul de a lupta împotriva trupelor SI.

Armata americană a dezminţit în mai multe rânduri, în trecut, acuzaţii de această natură.

Generalul Gherasimov precizează că aceşti foşti jihadişti sunt numiţi „Noua armată siriană” şi că folosesc şi alte nume.

Prezenţa acestor combatanţi în baza de la Tanf a fost stabilită cu ajutorul unor sateliţi şi drone ruse.

Gherasimov adaugă că un important contingent de jihadişti şi de foşti soldaţi SI se află de asemenea la Shadadi, într-o altă bază americană.

„Ei fac parte într-adevăr din Statul Islamic”, spune el.

„Însă odată ce sunt formaţi, îşi schimbă locul şi iau alt nume. Misiunea lor este să destabilizeze situaţia”, afirmă el.

Rusia s-a retras parţial din Siria, însă păstrează o bază aeriană şi o bază navală în această ţară, pentru a înfrunta „buzunare” de instabilitate, precizează Gherasimov.

Statul Islamic a pierdut anul acesta aproape toate teritoriile asupra cărora deţinea controlul în Siria şi Irak.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că principala parte a bătăliei împotriva SI în Siria s-a încheiat, scrie RIA Novosti.

Sursa: News.ro