Rusia vinde 20% dintr-o companie strategică

Data publicării:
putin - kremlin.ru

Rusia se pregăteşte să vândă aproape 20% din cel mai mare producător de petrol al ţării. Potrivit surselor Reuters, guvernul vrea să încaseze 11 miliarde de dolari pe o bucată din Rosneft, asta într-un moment în care deficitul bugetar al Rusiei e aşteptat să atingă maximul ultimilor 6 ani de zile. Şansele sunt ca participaţia să fie vândută unor investitori din China sau India, însă nu e exclus ca Rusia să nu găsească cumpărători în timp util. Are însă şi un plan B.

Statul controlează Rosneft prin intermediul companiei Rosneftegaz, iar aceasta ar urma să vândă participaţia chiar către Rosneft. Cele 11 miliarde ar ieşi din conturile producătorului de petrol şi-ar merge rapid la stat, înainte de a fi găsit un investitor extern.

Artificiul însă e la fel de sigur ca mersul pe sârmă fiindcă pe primul trimestru profitul Rosneft s-a prăbuşit cu 75%, iar compania e foarte afectata de scăderea preţurilor la ţiţei.

Nu e însă prima oară însă când gigantul e folosit ca vaca de muls pentru a alimenta bugetul de stat. Chiar la începutul acestei luni Rosneft a dat 5,2 miliarde de dolari pentru jumătate din acţiunile la Bashneft, un alt producător de petrol controlat de stat.

Acum Rosneft a cerut acordul autorităţilor de concurenţă pentru a prelua integral Bashneft, ceea ce ar însemna alte câteva miliarde scoase din cel mai mare producător de petrol şi mutate la buget într-un moment în care cheltuielile sociale ale Rusiei sunt greu de acoperit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri