Vladimir Putin şi Xi Jinping, discuție prin videoconferinţă despre „probleme regionale acute”

Data publicării:
putin vorbeste prin videoconferinta cu xi jinping
Vladimir Putin şi Xi Jinping, discuție prin videoconferinţă despre „probleme regionale acute”. Foto: Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin va discuta vineri cu omologul său chinez Xi Jinping prin videoconferinţă despre o serie de subiecte bilaterale şi regionale, relatează Reuters.

„În primul rând, vor discuta despre relaţiile bilaterale Rusia-China”, a declarat joi presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Şi, bineînţeles, va fi foarte important să se discute şi despre probleme regionale mai acute, cele care sunt apropiate Rusiei sau Chinei”, a adăugat Peskov, fără a oferi detalii.

Moscova a încercat să îşi consolideze legăturile economice, politice şi de securitate cu Beijingul de când şi-a început invazia din Ucraina în februarie. Cele două ţări au semnat un parteneriat strategic „fără limite” cu câteva zile înainte ca Rusia să îşi lanseze campania militară.

Beijingul şi-a sporit de asemenea achiziţiile de petrol şi gaz din Rusia de când ţările europene au rupt legăturile cu Moscova, în timp ce Kremlinul a sprijinit public poziţia lui Xi privind Taiwanul şi a acuzat Occidentul că încearcă să provoace un conflict în legătură cu statutul acestei insule care se autoguvernează şi pe care China o revendică, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Însă Xi a părut uneori distant în privinţa ofensivei militare a Rusiei din Ucraina. În septembrie, Putin a recunoscut public că omologul său chinez are „îngrijorări” în privinţa acţiunilor Rusiei.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri