Rușii continuă bombardamentele în Donețk. Ucrainenii spun că au distrus cel puțin o companie de tancuri rusești

Data actualizării: Data publicării:
tancuri ale armatei ruse prinse într-o ambuscadă în estul Ucrainei
Tancuri ale armatei ruse prinse într-o ambuscadă în estul Ucrainei. Captură gif: Twitter/Ukraine Weapons Tracker

Armata rusă a continuat vineri bombardarea regiunii Doneţk din estul Ucrainei, în vederea reluării ofensivei pentru ocuparea întregului bazin Donbas. În același timp, armata ucraineană susține că a respins o tentativă de înaintare a rușilor în apropiere de Sloviansk și că cel puțin o companie de tancuri ruse a fost distrusă în ultimele două zile în luptele din estul Ucrainei, informează AFP.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), pe front Rusia îşi continuă o aşa-numită „pauză operaţională” începută după ce a ocupat oraşul strategic Lisiceansk şi a obţinut astfel controlul deplin al regiunii Lugansk, înainte de a continua ofensiva către Doneţk, cealaltă provincie separatistă pro-rusă din estul Ucrainei.

Totuşi, conform aceleiaşi surse, trupele ruse desfăşoară „ofensive terestre limitate şi raiduri aeriene, cu artileria şi rachetele pe toate axele”. Aceste atacuri s-au soldat în ultimele 24 de ore cu 24 de morţi şi 21 de răniţi în regiunea Doneţk, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko.

„Rusia îşi concentrează probabil echipamente către Siversk, la circa 8 kilometri vest de actuala linie a frontului” şi la est de Sloviansk şi „există o posibilitate realistă ca Siversk să fie obiectivul tactic imediat al Rusiei, ale cărei forţe încearcă să progreseze către cel mai probabil obiectiv operaţional al lor, zona urbană Sloviansk-Kramatorsk”, estimează Ministerul britanic al Apărării.

Tancurile rusești, distruse în ambuscadă cu rachete antitanc Javelin și NLAW și apoi cu artileria

Armata ucraineană afirmă că a respins o tentativă de înaintare rusească în apropiere de Sloviansk. Mai mult de o companie de tancuri ruseşti a fost distrusă în ultimele două zile în luptele din estul Ucrainei, a susţinut vineri Statul Major al armatei ucrainene, citat de agenţia ucraineană Unian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Ocupanţii s-au dezlănţuit dis-de-dimineaţă (...), când au trimis tancuri spre poziţiile ucrainene, încercând să străpungă apărarea noastră. Paraşutiştii (ucraineni), anticipând acţiunile inamicului, au putut să se pregătească în mod corespunzător pentru o întâlnire cu tancurile ruseşti. Şi le-au organizat «o primire fierbinte»”, afirmă Statul Major ucrainean.

Primele două tancuri ruseşti au fost distruse la începutul ofensivei printr-o ambuscadă, iar următorul grup de tancuri a fost scos din luptă cu ajutorul RPG-urilor, lansatoarelor NLAW şi Javelin, alte două fiind distruse de artilerie, conform comunicatului oficial, în care mai notează că în această luptă au fost implicaţi militari ai Brigăzii 80 de asalt a Forţelor aeropurtate ucrainene.

Trupele aeropurtate, în cooperare cu alte forţe, au eliminat 12 tancuri, 5 vehicule blindate şi un camion al invadatorilor, potrivit Statului Major ucrainean, care mai susţine că, în urma pierderilor, inamicul a fost nevoit să se replieze.

O companie de tancuri este compusă din 10 vehicule de luptă blindate, precizează Unian.

Armata ucraineană: flota rusă a Mării Negre e gata să lanseze peste 40 de rachete asupra Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a susţinut la rândul său, potrivit agenţiei EFE, că trupele sale au distrus în regiunea Odesa de la Marea Neagră două sisteme anti-navă Harpoon livrate de Regatul Unit, plus diverse alte echipamente militare ucrainene, informaţii care, la fel ca cele furnizate de partea ucraineană, nu sunt verificate de surse independente.

Bombardamentele trupelor ruseşti asupra regiunii Nikolaev s-au soldat joi cu cel puţin 54 de răniţi, a indicat vineri şefa consiliului regional, Anna Zamazeeva, într-un mesaj pe contul său de Telegram, conform Ukrinform şi EFE.

Comandamentul operaţional „Sud” al forţelor de apărare ucrainene a indicat anterior într-un mesaj pe Facebook ca trupele ruse au atacat în această dimineaţă infrastructura industrială a oraşului Nikolaev cu un lansator de rachete multiple Smerci şi au lansat rachete de croazieră asupra regiunii Odesa.

Potrivit armatei ucrainene, forţele ruse au utilizat din nou peste o duzină de proiectile cu fragmentaţie, interzise prin convenţii internaţionale.

În jurul orei 10:00, un avion de luptă rusesc Su-30 a lansat o rachetă de croazieră X-31 din Marea Neagră spre regiunea Odesa, care însă nu şi-a atins ţinta, explodând deasupra apei fără a face victime.

Grupul naval rusesc din Marea Neagră rămâne neschimbat: patru nave de suprafaţă, două submarine echipate cu rachetă de croazieră, precum şi trei nave mari de desant blochează în continuare navigaţia civilă şi sunt gata să lanseze peste 40 de rachete asupra întregului teritoriu al Ucrainei, potrivit Comandamentului operaţional „Sud” al forţelor de apărare ucrainene.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”