Rușii l-au răpit și pe adjunctul șefului centralei nucleare Zaporojie

Data publicării:
profimedia-0728332910
Centrala nucleară de la Zaporojie se află din luna martie sub controlul trupelor ruse. Foto: Profimedia Images

Adjunctul șefului centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși, a fost răpit de forțele ruse, a anunțat compania nucleară din Ucraina Energoatom.

Valeri Martiniuk, director general adjunct pentru resurse umane la centrala nucleară, a fost sechestrat luni și este reținut într-o locație necunoscută, a declarat Energoatom într-o postare pe Telegram.

Compania a precizat că răpitorii ruși „folosesc probabil metode de tortură” asupra lui Martiniuk în încercarea de a obține informații din dosarele de personal despre angajații de la Zaporojie „pentru a forța personalul ucrainean să lucreze pentru Rosatom (furnizorul de energie nucleară de stat rus) cât mai curând posibil”.

Energatom a făcut apel la șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, și la comunitatea internațională să „ia toate măsurile posibile” pentru eliberarea imediată a lui Martiniuk.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a semnat un decret prin care a ordonat preluarea controlului asupra centralei nucleare de la Zaporojie și transformarea ei în „proprietate federală”.

Anterior, rușii îl răpiseră pe șeful centralei nucleare de la Zaporojie, care a fost eliberat după mai multe zile.

Personalul ucrainean al centralei continuă să lucreze acolo în condiții despre care Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că nu sunt sigure.

IAEA spunea că reținerea lui Murașov are „un impact imediat și serios asupra procesului de luare a deciziilor și asupra asigurării siguranței și securității la centrală”.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri