Scandal politic incredibil în Bulgaria. Premierul Borisov îl acuză pe președintele Radev că îl spionează cu drone în dormitor

Data actualizării: Data publicării:
Boiko Borisov și Rumen Radev
Strângere de mâini între Rumen Radev, președintele Bulgariei (dreapta) și Boiko Borisov, prim-ministrul Bulgariei. Foto: Profimedia

Bulgaria este zguduită de un uriaș scandal între premierul Boiko Borisov și președintele Rumen Radev. Scandalul nu este în jurul unor politici publice ci seamnă a film de acțiune cu spioni. Prim-ministrul țării, Boiko Borisov l-a acuzat pe președintele Rumen Radev că îl supraveghează cu o dronă în timp ce doarme, notează Daily Sabah

Afirmațiile lui Borisov vin după ce fotografii și înregistrări audio ale vieții sale personale au fost trimise către diferite trusturi media din Bulgaria. Mai exact, au apărut imagini cu el dormind în pat, imagini postate anonim.

Alte imagini arătau un pistol pe o noptieră şi mai multe teancuri de bancnote de 500 de euro (560 de dolari) şi lingouri de aur într-un sertar deschis de la noptieră.

Radev locuieşte într-o reşedinţă din apropierea vilei de stat a lui Borisov din Boyana, lângă Sofia.

„Am operat avioane şi drone, dar nu am nimic de-a face cu ceea ce vorbeşte Borisov”, a afirmat fostul pilot de aviaţie, actual președinte al Bulgariei.

Borisov a ținut o conferință de presă în care a vorbit despre incident și l-a acuzat pe Radev că a întrecut orice limită cu presupusa sa supraveghere cu drona.

Premierul Bulgariei a adăugat că dronele au fost retrase după ce a amenințat că va trage cu pistolul în ele.

Președintele Radev a recunoscut că are în proprietate o dronă, însă a negat acuzațiile lui Borisov conform cărora ar fi folosit dispozitivul pentru a îl spiona pe acesta.

Între cei doi politicieni de la Sofia există un mai vechi și îndelungat conflict mai ales din cauza poziționărilor politice ale celor doi – Borisov este un pro-european, în timp ce Radev, ales președinte din partea Partidului Comunist Bulgar este un prorus.

Borisov și trabucul

Borisov nu este doar în mijlocul unui scandal cu președintele țării, dar și cu „regele” jocurilor de noroc din Bulgaria, Vasil Bojkov, relatează G4Media. Acesta a publicat pe Facebook mai multe extrase de cont conform cărora ar fi scos din bănci circa 33.5 milioane de euro în perioada 2017-2019. Omul de afaceri spune că banii ar fi ajunși la Boiko Borisov și ministrul său de finanțe Vladislav Ivanov Goranov.

Borisov a negat acuzațiile și spune că a luat de la Bojkov „doar un trabuc”.

În noua sa postare, Bojkov scrie că deja de două săptămâni procuratura nu face nimic în urma semnalului tras de el.

„Telefonul, adresa și locul în care mă aflu le sunt cunoscute, însă nimeni nu m-a căutat încă pentru «mărturii și pentru dovezi ». În pofida dovezilor și recunoașterii publice, procurorul general al Bulgariei, Gheșev, continuă să își demonstreze apartenența și dependența de «junta» conducătoare. Legea se pare că nu e valabilă pentru BMB, VG și Menda, care trebuie să fie date afară din funcțiile ocupate și reținute, pentru a nu împiedica ancheta”, scrie omul de afaceri, aflat în Dubai, împotriva căruia procurorii au formulat 18 acuzații.

Bojkov spune și că poate proba acuzațiile sale cu fotografii și înregistrări de pe camerele de supraveghere care arată că i-a predat ministrului de finanțe și premierului sumele de bani.

Până în acest moment, procuratura a formulat 18 acuzații împotriva lui Vasil Bojkov. Printre ele este conducerea unui grup infracțional organizat, constrângere, extorcare, tentativă de mituire a unui funcționar, instigare la comiterea unei infracțiuni de serviciu, trafic de influență, deținere și expropiere de bunuri culturale neînregistrate în ordinea corespuzătoare etc. În urmă cu doar câteva zile, Procuratura l-a acuzat că a organizat o grupare de crimă și constrângere. De asemenea, el a primit în lipsă și acuzații pentru că a comandat patru asasinate concrete, între care al soțului Veselei Lecheva, Manol Velev, și cel al reprezentantului firmei de jocuri de noroc Yordan Dinov.

Omul de afaceri a fost reținut în Dubai, iar autoritățile bulgare au solicitat extrădarea sa. Până în momentul acestea însă, nu există o decizie a autorităților din Emiratele Arabe Unite cu privire la întoarcerea sa. Aproape în fiecare zi, omul de afaceri are postări pe Facebook prin care atacă puterea de la Sofia. El a dat publicității SMS-uri personale ale ministrului bulgar de finanțe, Vladislav Goranov, precum și o înregistrare memorabilă privind înțelegerile sale cu proprietarul Nova TV și FC Ludogorets, Chiril Domusciev.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri