Sondaj Ipsos: Oamenii din lumea întreagă au cea mai mare încredere în doctori și cea mai mică încredere în politicieni

Data publicării:
Mai mulți oameni care poartă mască de protecție
Doctorii, oamenii de știință și profesorii se bucură de cea mai mare încredere la nivel global. Sursă foto: Getty Images

Companie multinațională de cercetare de piață pe bază de chestionare online, Ipsos, a realizat recent un sondaj referitor la cele mai încrezătoare și cele mai puțin încrezătoare profesii din lume. Doctorii, oamenii de știință și profesorii se bucură de cea mai mare încredere la nivel global, în timp ce reprezentanții guvernamentali și politicienii sunt persoanele în care cetățenii au cea mai puțină încredere, notează platforma de cercetare Statista.

Potrivit datelor culese de cercetătorii Ipsos dintr-un sondaj realizat în perioada 23 aprilie - 7 mai 2021, profesioniștii din domeniul medical sunt cel mai de încredere grup profesional la nivel mondial, bucurându-se de un nivel de încredere de 64%. Acest prag de încredere a fost accentuat de pandemia de COVID-19, cota de încredere în cadrele medicale crescând treptat în ultimii trei ani. Medicii din Marea Britanie, Olanda, Canada, Argentina și Turcia se bucură de cea mai mare încredere în rândul populației.

Oamenii de știință se bucură de un nivel de încredere de 51%, în timp ce pe locul trei se clasează profesorii, care au un nivel de încredere de 43%. Pe locurile patru și cinci în topul încrederii se află oamenii obișnuiți și forțele armate, cu un nivel de încredere 27% și respectiv 22%.

Statista - foto - captură
Grafic cu grupurile profesionale în care oamenii au cea mai mare și cea mai mică încredere. Captură foto: statista.com

La celălalt capăt încrederii, politicienii sunt cel mai lipsit de încredere grup profesional din lume, bucurându-se de un nivel de încredere de doar 10%. În coada acestui clasament se mai regăsesc categorii profesionale precum bancherii, jurnaliștii, funcționarii publici ori directorii de publicitate.

Malaezia și India au afișat cele mai ridicate cote de încredere pentru politicieni, 18% și, respectiv, 19%. La rândul lor, cetățenii din Argentina și Columbia au fost cei care s-au declarat cei mai lipsiți de încredere în politicieni, aceștia din urmă având o cotă de încredere de doar 3% și 4% în aceste două țări din America de Sud. Politicienii din Olanda, Malaezia, India, Suedia și Rusia se bucură de cea mai mică încredere în rândul populației.

La nivelul tuturor categoriilor, Malaezia și India au fost, de fapt, cele mai încrezătoare națiuni. De cealaltă parte, campionii scepticismului au fost cetățenii din Columbia și Chile, care au prezentat cele mai mici cote de încredere la toate categoriile. 

Sondajul a fost realizat în 28 de țări din întreaga lume (Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Columbia, Franța, Germania, Marea Britanie, Ungaria, India, Italia, Japonia, Malaezia, Mexic, Olanda, Peru, Polonia, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Turcia și Statele Unite), iar rezultatele sunt compuse dintr-un eșantion internațional de 19.570 de adulți cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani în majoritatea țărilor și cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani în țări precum Canada, Malaezia, Africa de Sud, Turcia și SUA.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri