Sora lui Kim Jong-un dezvăluie că acesta s-a îmbolnăvit "grav" în timpul crizei Covid: A avut "febră mare"

Data actualizării: Data publicării:
kim jong un la o intalnire de urgenta pe tema covid-19
Kim Jong Un spune că răspândirea COVID-19 a creat „o mare tulburare” în Coreea de Nord. Foto: Profimedia Images

Kim Jong-un s-a îmbolnăvit "grav" în timpul crizei Covid din Coreea de Nord, spune sora acestuia. Între timp, liderul nord-coreean a declarat o victorie istorică în lupta contra pandemiei, scrie The Guardian.

Kim Yo-jong, sora lui Kim Jong-un, a declarat că acesta a avut "febră mare", așa cum a fost numită boala în țară.

La o întâlnire cu oficiali din sănătate, Kim Jong-un a cerut relaxarea măsurilor preventive. "Victoria obținută de poporul nostru este un eveniment istoric care a arătat încă o dată lumii măreția statului nostru, tenacitatea nestăpânită a poporului nostru și frumoasele obiceiuri naționale de care suntem mândri", a spus el, citat de agenția de presă de stat KCNA.

Kim Yo-jong a repetat afirmațiile nefondate conform cărora virusul a intrat în țară prin obiecte trimise din Coreea de Sud, susținând că focarul a fost o "farsă isterică" începută de Sud.

Ea a mai sugerat că fratele ei a contractat virusul, spunând că el a fost printre zecile de milioane de nord-coreeni care au avut "febră". "Chiar dacă era grav bolnav, cu febră mare, nu s-a putut întinde o clipă gândindu-se la oamenii de care trebuia să aibă grijă până la sfârșit în fața luptei contra pandemiei", a spus ea.

În primii doi ani de pandemie, Coreea de Nord, a cărei infrastructură sanitară precară nu era pregătită să facă față unui focar major, a insistat că nu a înregistrat niciun caz de Covid-19.

Din luna mai a acestui an, a raportat aproximativ 4,8 milioane de cazuri de "febră" în rândul populației sale de 26 de milioane, dar a identificat doar o parte dintre acestea ca fiind Covid, posibil pentru a evita crearea panicii în rândul populației și din cauza lipsei testelor.

Experții au pus la îndoială numărul scăzut de morți din Coreea de Nord și rapoartele oficiale privind zero cazuri noi începând cu 29 iulie. Țara are unul dintre cele mai deficitare sisteme de asistență medicală din lume, cu spitale slab echipate, cu puține unități de terapie intensivă și fără medicamente sau vaccinuri anti- Covid.

Luna trecută, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că este de părere că situația se înrăutățește, deoarece nu are informații independente.

Coreea de Nord a respins ofertele internaționale de a furniza vaccinuri, deși nu este clar dacă Kim și alte personalități importante din partidul de guvernământ au fost vaccinate.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri