Spălatul toaletelor - singurul loc de muncă permis femeilor afgane în noua administrație talibană din Kabul

Data publicării:
profimedia-0632834836
Protest al femeilor afgane în Kabul. Foto: Profimedia Images

Spălatul toaletelor a devenit singurul loc de muncă din administrația afgană în care mai pot fi angajate femei, după instaurarea regimului taliban în Afganistan. Anunțul a fost făcut de actualul primar al Kabulului, Hamdullah Nohmani. Este vorba mai exact de spălatul toaletelor destinate exclusiv femeilor - o activitate care, conform noilor restricții impuse de talibani, nu poate fi făcută de angajați bărbați, informează CNN.

Noul ordin, emis de primarul Kabulului lasă sute de femei din administrație fără un loc de muncă. În prezent, mai puțin de o treime (27%) din cei 2.390 de angajați ai administrației locale sunt femei.

„Inițial, le-am permis tuturor femeilor să vină la serviciu, dar apoi Emiratul Islamic (denumirea oficială a talibanilor) a decis ca ele să nu mai lucreze”, a spus Nohmani.

Zilele trecute, fostul Ministerul Femeilor din guvernul afgan, fondat în 2001 după alungarea talibanilor, a fost înlocuit de Emiratul Islamic din Kabul cu un așa-zis „Minister al Virtuților și Viciilor”, practic, poliția morală/spirituală talibană.

În perioada regimului taliban anterior, din anii 1990, Ministerul Virtuților și Viciilor era „agenția” care punea în aplicare interpretarea extremistă a legii islamice în Afganistan – execuții publice sau mutilări.

De asemenea, colegiile și liceele s-au redeschis în Afganistan, însă doar pentru băieți. La zece zile după redeschiderea universităţilor private din Afganistan, Ministerul Educaţiei din Kabul a anunţat că „toţi profesorii bărbaţi şi elevii de gen masculin” din ciclul secundar îşi vor începe activitatea, fără a preciza nimic despre fete.

Talibanii au preluat controlul Afganistanului luna trecută și l-au declarat Emirat Islamic. Noul guvern interimar este alcătuit integral din bărbați, lideri proeminenți ai talibanilor, unii dintre ei cunoscuți pentru atacurile împotriva forțelor SUA în urmă cu două decenii.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri