Spania caută voluntari pentru a testa săptămâna de lucru de patru zile. Angajații vor fi plătiți cu salariul întreg

Data publicării:
Spania caută voluntari pentru a testa săptămâna de lucru de patru zile
Spania caută voluntari pentru a testa săptămâna de lucru de patru zile FOTO: Getty Images

Spania va înainta solicitări către sute de companii din țară pentru a participa la unul dintre cele mai mari experimente cu scopul de a afla dacă proiectul cu săptămâna de lucru de patru zile poate fi pus în aplicare fără a afecta economia țării.

În timp ce testele similare din alte țări au fost desfășurate la scară mică, la inițiativa unor companii private, în Spania, premierul Pedro Sánchez a acceptat să aloce un buget de 50 de milioane de euro petru un program național de 3 ani, relatează Bloomberg.

Săptămâna de lucru de 4 zile este ideea unui mic partid de stânga, Más País, care a convins guvernul socialist că săptămâna de lucru de 32 de ore ar putea fi mai productivă, iar acest lucru poate fi experimentat și evaluat ulterior. Liderul partidului, Inigo Errejón, se așteaptă ca aproximativ 200 de angajatori să se înscrie voluntar în experimntul care este programat să înceapă în toamnă.

Errejón a declarat într-un interviu că au trecut o sută de ani de la ultima scurtare a zilei de lucru, adică atunci când oamenii au câștigat dreptul la opt ore de lucru pe zi. El a adăugat că în ultimii 100 de ani s-a produs mai mult în mai puține ore de muncă și, totuși, această capacitate de a produce mai mult datorită tehnologiei nu a generat mai mult timp liber pentru oameni.

Citește și: Europa ar trebui să treacă la săptămâna de lucru de 4 zile, cer sindicatele într-o scrisoare adresată liderilor politici

Errejón, în vârstă de 37 de ani, a fost adeptul acestei idei și înainte de pandemie, dar spune că acum este și mai plauzibilă în Spania, deoarece criza a arătat că poate exista mai multă flexibilitate la locul de muncă.

Președintele Más País spune că este cale lungă până când experimentul să devină realitate și că va avea de înfruntat multe bătălii. Sánchez a acceptat testul pilot din ianuarie, cu condiția ca Más País să voteze în favoarea planului de cheltuieli al Administrației în cadrul fondului de recuperare al Uniunii Europene. Atunci, miniștri și alți înalți oficiali au spus că o săptămână de lucru de patru zile nu este o prioritate politică.

Joaquín Pérez Rey, secretar de stat pentru forța de muncă din Spania, a spus că nu este important numărul de zile lucrate, ci echilibrul dintre muncă și viața personală și că acest lucru nu va fi rezolvat cu o zi de lucru în minus.

Ideea unei săptămâni de lucru de patru zile este discutată sau chiar aplicată în mai multe părți ale lunii. Unilever o testează în Noua Zeelandă, iar parlamentarii japonezi discută despre acordarea unei zile libere suplimentare. Compania germană de tehnologie Awin a început să reducă orele de lucru, menținând salariile și beneficiile.

În Spania, proiectul este o provocare foarte mare, având în vedere că șomajul a crescut, iar productivitatea este în scădere.

Potrivit proiectului lui Errejón, angajații vor primi aceleași salarii pentru mai puține ore de muncă. Fondurile guvernamentale compensează companiile care vor participa la experiment pentru angajări suplimentare sau pentru dotări, însă doar temporar.

Errejón spune că acest experiment este util, pentru că va furniza informații prețioase în această direcție.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri