Stoltenberg: Aliații au agreat că nu vom avea avioane și trupe NATO în Ucraina. Dacă NATO s-ar implica, ar fi și mai mulți civili uciși

Data publicării:
secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în conferință de presă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în conferință de presă. Foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, după o reuniune cu miniștrii de externe ai țărilor membre, că zilele care urmează vor fi „probabil” mult mai grele pentru Ucraina, cu și mai multe bombardamente rusești. Stoltenberg a declarat că aliații NATO au discutat despre solicitarea Ucrainei, care a cerut din partea NATO „no-fly zone”, dar au convenit că avioanele NATO nu ar trebui să opereze peste spațiul aerian ucrainean. „Dacă NATO s-ar implica, ar fi și mai mulți civili uciși”, a spus secretarul general.

„Impunerea no-fly zone ar însemna trimiterea de avioane NATO și doborârea avioanelor ruse deasupra Ucrainei, ceea ce ar duce la un război general în Europa. De aceea am luat această decizie dureroasă. (...) Nu facem parte din acest conflict și avem responsabilitatea de a ne asigura că nu escaladează și nu se răspândește dincolo de UcrainaAr fi și mai devastator și mai periculos, cu și mai multă suferință umană”, a declarat Stoltenberg.

Acesta a spus că alianța a crescut deja semnificativ prezența pe flancul estic cu trupe suplimentare, avioane și nave. „Acesta este răspunsul nostru imediat”, spune secretarul general al NATO, care a precizat că sunt luate în calcul trimiterea de trupe permanente suplimentare.

Stoltenberg a avertizat că Rusia aduce armament greu în Ucraina și că zilele care vor urma „probabil să fie mai rele”. Acesta a descris invazia Rusiei în Ucraina drept „cea mai gravă agresiune militară din Europa de decenii”.

„Cu orașe sub asediu, școli, spitale și clădiri rezidențiale bombardate. Acțiuni nesăbuite în jurul unei centrale nucleare și mulți civili uciși sau răniți. Zilele care vor urma vor fi probabil mai rele, cu mai mulți morți, mai multă suferință și mai multe distrugeri”, a spus Stoltenberg, care i-a cerut lui Putin „să oprească războiul, să retragă trupele din Ucraina fără nici o condiție”.

„Cerem Rusiei să se angajeze în negocieri diplomatice pentru a găsi soluții. Prima condiție e stabilirea de coridoare umanitare”, a mai declarat acesta.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri