SUA au dat Ucrainei informații care au ajutat la scufundarea navei Moskva (surse)

Data actualizării: Data publicării:
Scufundarea crucișătorului Moskva
Scufundarea crucișătorului Moskva FOTO: Profimedia Images

Informațiile furnizate de Statele Unite au ajutat Ucraina să scufunde nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră - spun surse de peste Ocean, care subliniază însă că SUA nu au fost implicate în decizia forțelor armate ucrainene de a lovi crucișătorul Moskva. Pentagonul a transmis că SUA nu au furnizat „informații specifice de țintire” pentru nava de război rusă.

ACTUALIZARE 9.20 Pentagonul a negat că a furnizat Ucrainei „informații specifice de țintire” pentru a scufunda Moskva, nava amiral a flotei Rusiei, scrie CNN.  

„Nu am furnizat Ucrainei informații specifice privind țintirea Moskvei”, a declarat joi seară purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„Nu am fost implicați în decizia ucrainenilor de a lovi nava sau în operațiunea pe care au efectuat-o. Nu aveam cunoștințe prealabile despre intenția Ucrainei de a ținti nava”, a spus el.

„Ucrainenii au propriile lor capacități de informații pentru a urmări și ținti navele rusești, așa cum au făcut-o în acest caz”, a adăugat Kirby.


Crucișătorul Moskva s-a scufundat pe 14 aprilie, după ce a fost lovită de două rachete ucrainene - un eșec militar de răsunet, pe care Rusia nu îl recunoaște. Cauza oficială a pierderii navei este un incendiu la bord.

Potrivit unor surse familiare cu evenimentele, forţele ucrainene le-au cerut americanilor informaţii referitoare la o navă aflată în Marea Neagră, scrie CNN. Americanii ar fi identificat atunci nava ca fiind Moskva şi ar fi precizat poziţia sa. SUA nu știau însă că Ucraina plănuia să lovească nava rusă, nefiind implicate în această decizie, au subliniat sursele. 

Episodul, raportat pentru prima dată de NBC News, reflectă poziția din ce în ce mai clară a administrației Biden atunci când vine vorba de împărtășirea informațiilor cu Ucraina, parte a unei schimbări mai ample de politică, pentru a ajuta Ucraina să învingă Rusia pe câmpul de luptă. Există însă limite clare pentru informațiile împărtășite de SUA, au declarat mai multe surse pentru CNN. 

De exemplu, SUA au refuzat până acum să ofere informații Ucrainei despre potențiale ținte din interiorul Rusiei. Și în timp ce informațiile pe care SUA le împărtășesc despre mișcările de trupe rusești în interiorul Ucrainei pot include detalii precum vehicule și tipuri de personal într-o anumită locație, SUA nu au furnizat Ucrainei informații despre locația anumitor lideri militari ruși, au spus oficialii.  

Departamentul american al Apărării a negat joi furnizarea de informaţii care le-au permis forţelor ucrainene să vizeze ofiţeri ruşi cu grad înalt în apropierea frontului, după cum a raportat New York Times.

Este adevărat că Statele Unite transmit Kievului elemente de informaţii "pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere ţara", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Dar, a adăugat el, "nu oferim informaţii despre locul în care se află înalţi comandanţi militari pe câmpul de luptă şi nici nu participăm la deciziile de ţintire luate de armata ucraineană".

Sub presiunea de a face mai mult pentru a sprijini rezistența ucraineană, administrația Biden a intensificat schimbul de informații cu Ucraina, precum și livrările de arme și rachete.

Sondajele arată că americanii se întreabă dacă Joe Biden este suficient de dur cu Rusia.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...