SUA își reorganizează trupele din Okinawa şi le dotează cu rachete (presa japoneză)

Data publicării:
vehicul de lupta coborat de pe o nava de desant in okinawa, japonia, de puscasii marini sua
SUA își reorganizează trupele de pușcași marini din Japonia. Foto: Profimedia

SUA vor să-şi disperseze unităţile de puşcaşi marini de pe insula Okinawa în toate insulele japoneze din zonă şi să le echipeze cu rachete şi echipamente militare mai uşoare, scrie marţi cotidianul nipon Yomiuri. Planul vizează descurajarea militară a Chinei și ar urma să fie pus în aplicare până în 2026.

Statele Unite au informat deja Japonia despre această reorganizare, ce va fi anunţată după o reuniune 2+2 miercuri, la Washington, între ministrul de externe şi cel al apărării japonezi şi omologii lor americani, scrie Reputers, potrivit Agerpres.

Surse diplomatice japonezo-americane, citate de agenţia Kyodo, au indicat la rândul lor că Statele Unite vor înfiinţa o forţă de reacţie rapidă de puşcaşi marini în Okinawa pentru apărarea acestor insule din sud-vestul Japoniei.

Crearea noilor unităţi, denumite „Marine Littoral Regiments”, MLR, face parte dintr-o reorganizare majoră a Corpului puşcaşilor marini, prezentată de comandantul acestuia, generalul David Berger, în 2020 într-un document având ca orizont de timp anul 2030.

Ca parte a planului, va fi redusă forţa aeriană şi se va renunţa la majoritatea tunurilor de artilerie şi tancurilor grele, în favoarea unor forţe mai mici „dispersate”, echipate cu rachete şi drone care pot fi operate în zone disputate.

18.000 de puşcaşi marini americani în Japonia

Japonia găzduieşte 18.000 de puşcaşi marini americani, cea mai mare concentrare din afara teritoriului SUA. Cei mai mulţi sunt staţionaţi în baze de pe insula principală Okinawa, parte a unui lanţ care se întinde de la marginea Mării Chinei de Est până la circa 100 km de Taiwan.

Masiva prezenţă militară americană a alimentat resentimente locale, prefectura din Okinawa cerând ca şi alte regiuni din Japonia să găzduiască o parte din aceste forţe. Deşi reorganizarea ar putea să nu crească numărul puşcaşilor marini în Okinawa, dispersarea lor ar putea însemna o prezenţă mai extinsă de-a lungul arhipelagului.

În plus faţă de unitatea din Okinawa, administraţia preşedintelui Joe Biden are în vedere înfiinţarea unui alt MLR în Guam prin reformarea celor două regimente existente, conform surselor citate de Kyodo.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri